15.12.20

Η καταιγίδα που έρχεται στην αγορά ενέργειας...


Με το παράλογο σενάριο, εν μέσω πανδημίας , αυτό της ανατίμησης των τιμολογίων ρεύματος, βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση, με κίνδυνο μια  σημαντική μεταρρύθμιση, όπως είναι αυτή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, να... σημαδευτεί με αύξηση του ενεργειακού κόστους και λουκέτα. 

Η  αγορά του  ηλεκτρισμού που λειτουργεί με τα  νέα ευρωπαϊκά πρότυπα, εκτινάσσει  κατά 60% το κόστος της χονδρικής τιμής ρεύματος. Αυτό έχει ως συνέπεια την άσκηση ισχυρών πιέσεων στα τιμολόγια, προκαλώντας ήδη ανατιμήσεις της τάξης του 20% στους λογαριασμούς των  ανθρώπων της αγοράς αλλά και των  μεγάλων πελατών. Το ισχυρό σοκ που χτύπησε την  αγορά δεν αφήνει ανεπηρέαστες ούτε τις τιμές στα  απλά τιμολόγια των καταναλωτών. 

Πρόκειται κυρίως για τα τιμολόγια των μη καθετοποιημένων προμηθευτών, εκείνων δηλαδή που δεν διαθέτουν δικές τους μονάδες παραγωγής ενέργειας. Έντονα δυσαρεστημένη εμφανίζεται, η εταιρία του μεγαλυτέρου επιχειρηματικού ομίλου της χώρας όπως και άλλοι σημαντικοί  προμηθευτές, από την επιλογή της εταιρίας που λανσάρεται ως «εθνικός προμηθευτής» στηρίζοντας  μια μάλλον κοντόφθαλμη  κυβερνητική γραμμή να μην επηρεαστούν οι καταναλωτές από τις αναταράξεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, μολονότι το κόστος έχει ανέβει σε δυσθεώρητα επίπεδα. 

Η εταιρία του «ενεργειακού κυβερνητικού καθοδηγητή» η οποία διαθέτει ισχυρό πελατολόγιο  χιλιάδων καταναλωτών, ήταν η μόνη που δήλωσε ότι θα παγώσει τις αυξήσεις τιμολογίων όλο το 2021. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η ΔΕΗ.

Οι παραπάνω εξελίξεις προκαλούν σεισμό στην  αγορά ηλεκτρισμού και ερμηνεύονται ως  κινήσεις αθέμιτου ανταγωνισμού και ένδειξη υπεροχής, την οποία μπορεί να στηρίξουν  λόγω της ρευστότητας και του μεγέθους τους , στέλνοντας και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους καταναλωτές ότι μπορούν να  συνεχίσουν  να τους παρέχουν  ελκυστικό τιμολόγιο ενέργειας και επομένως να ανεβάζουν ι ταχύτητες στην αγορά,  σε αντίθεση με τους μικρότερους παίκτες που βλέπουν τη θηλιά να σφίγγει στον λαιμό τους, αφού αν δεν αυξήσουν τιμολόγια είναι αναγκασμένοι να πουλούν κάτω του κόστους και να βλέπουν πολύ κοντά το λουκέτο.

Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται η αγορά τώρα, είναι  ενεργειακή αναταραχή . Άλλωστε η ενδυνάμωση των όποιων μονοπωλίων φέρνει τέτοιες  αναταράξεις που κανένας δεν θέλει την σημερινή εποχή. Ήδη παρατηρούνται κινήσεις για δημιουργία  κοινού μετώπου αντίδρασης. Μακροπρόθεσμα δε αυτοί που μπορούν να πληγούν, είναι οι απλοί καταναλωτές... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: