2.12.20

Τα πούρα, τα κότερα και η Πάρνηθα...


... σε μια... φωτογραφία... 

Τα στερεότυπα να είναι καλά και τα κλισέ καλύτερα, ακόμα κι αν είναι λάθος, αλλά αν τα έχουμε συνηθίσει γιατί να το χαλάσουμε. Όπως για παράδειγμα, «μια εικόνα, χίλιες λέξεις», λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία. Ε, λοιπόν, όχι. Το αγαπημένο κλισέ δημοσιογράφων και πολιτικών δεν... 
είναι κινέζικο. Είναι μια ατάκα της δεκαετίας του 1920 από έναν Αμερικανό διαφημιστή που ήθελε να πουλήσει διαφημιστικό χώρο πάνω σε τραμ και έψαχνε έναν τρόπο να πάρουν οι διαφημιζόμενοι την ιδέα του στα σοβαρά και να διαφημιστούν. Η ουσία δεν αλλάζει, μια σέλφι στην εποχή που ζούμε όχι μόνο είναι χίλιες λέξεις αλλά μπορεί να προκαλέσει πολιτικές αντιπαραθέσεις και να επηρεάσει χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου. Που να φανταζόταν ο Αμερικανός διαφημιστής ότι η φωτογραφία θα είχε όχι μόνο εμπορική αξία αλλά θα κυριαρχούσε στην ενημέρωση και στην πολιτική αντιπαράθεση. 

Η εισαγωγή μου, που δεν είναι 1000 λέξεις, είναι για τη φωτογραφία των ημερών… Τι έκανε, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός; Βγήκε με το ποδήλατο του και με τη σύζυγο του και πήγε στην Πάρνηθα, διέπραξε έγκλημα; Όχι. Υποθέτω, ότι έστειλε από το κινητό του μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 με των κωδικό 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Έβγαλε, όμως, μια φωτογραφία που προκάλεσε σκληρή πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αυτό που σκανδάλισε ήταν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός βγάζει αναμνηστική φωτογραφία με μια ομάδα μοτοσικλετιστών στην Πάρνηθα, χωρίς να κρατά αποστάσεις και χωρίς μάσκα. Η φωτογραφία αποτυπώνει το λάθος, ένα λάθος ανθρώπινο, μπορεί κάποιος πέρα από κόμματα και φανατισμούς να τον θεωρήσει έναν «τύπο» που δεν εφαρμόζει τους νόμους, έναν πολιτικό αρνητή της πραγματικότητας και τον κανόνων που η κυβέρνηση του επιβάλει σε όλους τους πολίτες αλλά όχι για τον εαυτό του; Διέπραξε πολιτικό έγκλημα; Στο βουνό πήγε, συνάντησε μια παρέα νεαρών, του ζήτησαν μια φωτογραφία και χωρίς να το σκεφτεί με ανθρώπινο αντανακλαστικό το έκανε. 

Κατανοητή η κριτική που εστιάζεται στο ότι ο κ. Μητσοτάκης και η ομάδα των πολιτών δεν φοράνε μάσκες και δεν κρατάνε αποστάσεις. Και, σου λένε, για τον πρωθυπουργό πρόκειται. Θα μπορούσε να κάνει μια ανάρτηση, με μια «συγνώμη λάθος» δεν υπήρχε πρόθεση και να τελείωνε εκεί το θέμα. Αλλά η συνέχεια στη χώρα της υπερβολής είναι διαφορετική, γιατί ήρθε η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να ρίξει λάδι στη φωτιά και να αδικήσει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. H απάντηση του κ. Πέτσα, επιχείρησε συμψηφισμό τσαλαβουτώντας στον λαϊκισμό που αυτή κυβέρνηση εμφανίζεται ως εχθρός του, συγκρίνοντας τη φωτογραφία στην Πάρνηθα με αυτήν στο κότερο του κ. Τσίπρα. Και έτσι αυτόματα αναβάθμισε το θέμα και άρχισαν τα όργανα με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά και να ζητά εξηγήσεις. Μια απλή απάντηση θα ήταν αρκετή και περισσότερο πειστική από την ενοχική λογική, «Ναι αλλά και εσείς βασανίζετε τους μαύρους». Άλλωστε ο Τσίπρας κρίθηκε στις προηγούμενες εκλογές για τις φωτογραφίες, τα κότερα και τα πούρα. 

Έτσι ο κ. Πέτσας άνοιξε τη συζήτηση φωτογραφιών και συμψηφισμών από τον Πολάκη μέχρι τους νεκρούς από το Μάτι και της πανδημίας. Η πολιτική είναι και η διαχείριση των συμβόλων, και οι συμβολισμοί έχουν την αξία τους, όταν καθημερινό κυβερνητικό δόγμα είναι η ατομική ευθύνη. Ούτε ο Τσίπρας διέπραξε κανένα έγκλημα πηγαίνοντας στο κότερο για να παίζει μέρα νύχτα στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές ή να φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα του ημερήσιου τύπου. 

Αλλά και σ’ αυτό δύο μέτρα και δύο σταθμά; Δηλαδή εάν έκανε το ίδιο ο κ. Τσίπρας θα αντιμετωπιζόταν με τον ίδιο τρόπο από τα ΜΜΕ; Περί όνου σκιάς, κατά τη γνώμη, αυτός ο τσακωμός αλλά και η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση τι έκανε; Ή κάποια ΜΜΕ που διύλιζαν τον κώνωπα και σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα; Αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αναμάρτητοι και για τον τρόπο που κυβέρνησαν και για τις παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ, απλώς σήμερα δεν έχουν ούτε το πεπόνι ούτε το μαχαίρι… Οι πολίτες έχουν άλλα σοβαρότερα θέματα που τους απασχολούν γυρίζουν την πλάτη τους σε όλο αυτό το θέαμα αλλά τα κόμματα και κάποια ΜΜΕ είναι υποχρεωμένα να κοιμηθούν όπως έστρωσαν...

Νίκος Παναγιωτόπουλος
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: