8.12.20

Τελικά έγιναν ή δεν έγιναν εισηγήσεις κ. Μητσοτάκη;...


Σε ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνέντευξή του στον Alpha, επιχείρησε να πείσει με τρόπο επιφανειακό ότι έχει κάνει την αυτοκριτική του για την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας.

Αφού παραδέχθηκε με μισόλογα μερίδιο του λάθους, προτάσσοντας βέβαια το... αφήγημα της ατομικής ευθύνης, ο πρωθυπουργός έκανε μια ξεχωριστή αναφορά στην Θεσσαλονίκη αναφέροντας ότι «έπρεπε να κλείσουμε τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα».

Για ακόμη μια φορά επέρριψε τις ευθύνες σε άλλους τονίζοντας ότι «κανένας ειδικός δεν μας το είχε υποδείξει αυτό» κι σε αυτό το σημείο είναι που οι δηλώσεις του γίνονται προβληματικές.

Αυτό γιατί υπήρχαν ξεκάθαρες προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση για την κατάσταση με τον κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα και την πίεση που δεχόταν από νωρίς το σύστημα υγείας.

Μάλιστα, χθες, λίγα λεπτά μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπογράμμισε ότι είχαν γίνει συζητήσεις για τη Θεσσαλονίκη πολλές φορές και πριν τις 22 Οκτωβρίου.

Επισήμανε, ακόμη, ότι υπήρχαν εισηγήσεις για lockdown και μέσα στην επιτροπή για να προσθέσει ότι η άποψη αυτή ήταν μειοψηφική.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη είχε εκτοξεύσει κεραυνούς για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την κατάσταση σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα.

Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης είχε αποκαλύψει πως υπήρχε καθολική εισήγηση από πλευράς αυτοδιοίκησης για lockdown, όμως οι αιρετοί δεν εισακούστηκαν.

«Δεν εισακούστηκε η εισήγησή μας και το πληρώσαμε», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε όχι μόνο στη δική του εισήγηση για απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό το τριήμερο της 26ης Οκτωβρίου (με την αργία του Σαββατοκύριακου ήταν τελικά πενθήμερο) , αλλά στην ομόφωνη άποψη και του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, και του Λάζαρου Κυρίζογλου Α Αντιπροέδρου ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα ο κ. Καϊτεζίδης είχε αποκαλύψει ότι τελευταία φορά που ζητήθηκε η άποψη των αυτοδιοικητικών ήταν στην κρίσιμη σύσκεψη στις 22 Οκτωβρίου όπου εκεί ομόφωνα εισηγήθηκαν «να προχωρήσουμε άμεσα σε lockdown να απαγορευτεί η μετακίνηση των πολιτών το τριήμερο και να μη γίνουν εκδηλώσεις. Ίσως να μην ερχόταν και η ΠτΔ. Εισηγήσεις που δεν εισακούστηκαν» , με μοιραία για όλους αποτελέσματα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μπορεί λοιπόν , να επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη λίγο πριν το επίμαχο πενθήμερο, μπορεί να κάλεσε τους τοπικούς άρχοντες για να συζητήσουν , να ενημερωθούν για την πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά στο τέλος οι αποφάσεις πάρθηκαν χωρίς αυτούς, για όλους εμάς.

«Η αυτοδιοίκηση δε συμμετέχει σε κανένα καθοριστικό όργανο για τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με την πανδημία», σχολίασε ο κ Καϊτετζίδης και συμπλήρωσε χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Αυτό που θέσαμε μετ’ επιτάσεως στον κ. Χαρδαλιά, μαζί με τον Λάζαρο Κυρίζογλου και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, είναι η έλλειψη ενημέρωσής μας. Παρακαλούσαμε και παρακαλούμε να μας ενημερώσουν για τα κρούσματα, τα περιστατικά που υπάρχουν στους δήμους μας» είπε ο κ. Καϊτεζίδης τονίζοντας ότι δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας. 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι εάν γνώριζαν τα στοιχεία που έχει η πολιτική προστασία στην ευχέρειά της-πρόκειται όπως είπε, για αξιοζήλευτο αρχείο των περιστατικών ανά δήμο και ομαδοποίησης των περιστατικών ανά περιοχή, τότε οι δήμαρχοι θα μπορούσαν να παρέμβουν με στοχευμένες δράσεις (π.χ. αυστηροποίηση ελέγχων σε γειτονιές, καθαριότητα κ.λ.π.)...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: