12.12.20

Πως στη Σύνοδο ο Μητσοτάκης "άδειασε" το ΥΠΕΞ...Η αθέατη ζημιά...

Ο πρωθυπουργός "άδειασε" την ελληνική διπλωματική υπηρεσία, καθιστώντας την εκ των πραγμάτων αναξιόπιστη. Αυτό όχι μόνο στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων, που άκουγαν τα εντελώς αντίθετα από τους Έλληνες πρεσβευτές, αλλά και...
στα μάτια κρατών της περιοχής, με τα οποία η Ελλάδα έχει αναπτύξει ειδικές σχέσεις συνεργασίας, όπως η Αίγυπτος, τα Εμιράτα, η Ιορδανία και το Ισραήλ. Κατά την ίδια πηγή, τα κράτη αυτά, από κοινού με την Ελλάδα, προσανατολίζονταν να μποϊκοτάρουν την πολυμερή διάσκεψη, που προωθεί το Βερολίνου μέσω της ΕΕ.

Όπως έχει ρητά ειπωθεί από τους εμπνευστές της, η διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο θα είναι μία πολιτική διάσκεψη, η οποία έχει δεδηλωμένο σκοπό να λάβει αποφάσεις για να επιλύσει προβλήματα της περιοχής. Όπως ρητά αναφέρεται στις οδηγίες του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών προς τους Έλληνες πρεσβευτές, η άρνηση της Αθήνας να αποδεχθεί τη σύγκληση αυτής της διάσκεψης προκύπτει και από το γεγονός ότι η νόμιμη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ θα τεθεί σε αμφισβήτηση για να μπει στο τραπέζι μαζί με το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης.

Ο Μητσοτάκης επαίρεται επειδή το ελληνοτουρκικό πρόβλημα έχει μετατραπεί σε ευρωτουρκικό πρόβλημα. Αυτό που δείχνει να μην κατανοεί είναι ότι από τη στιγμή που η Αθήνα εμμέσως πλην σαφώς αναθέτει στην ΕΕ να λύσει το πρόβλημα, αυτή θα το λύσει σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα κι όχι σύμφωνα με τα ελληνικά. Αυτό το έχει ήδη πει καθαρά ο Μπορέλ.


Και βεβαίως δεν χρειάζονται επιχειρήματα για να πεισθεί ο καλόπιστος αναγνώστης ότι εν προκειμένω τα ευρωπαϊκά συμφέροντα (έτσι όπως επισήμως πλέον ορίζονται) όχι μόνο δεν ταυτίζονται, αλλά ούτε καν συγκλίνουν με τα ελληνικά. Γιατί εάν συνέκλιναν δεν θα είχαμε μετά από τόσους μήνες κωλυσιεργίας, υπεκφυγών και αναβολών την απόφαση που έχουμε από τη Σύνοδο Κορυφής. 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Σταύρου Λυγερού, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: