9.12.20

ΗΠΑ: Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων...


...το ν/σ με τις κυρώσεις για την Τουρκία...

Παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει βέτο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το αμυντικό νομοσχέδιο δαπανών, στο οποίο προβλέπονται και κυρώσεις εναντίον της... Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 335 ψήφους υπέρ και 78 κατά –κάτι που διασφαλίζει ότι το νομοθετικό σώμα έχει αρκετές ψήφους για να παρακάμψει ένα πιθανό βέτο.

Θα πρέπει, ωστόσο, να εγκριθεί και στη Γερουσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, ύψους 731 δισ. δολαρίων, διότι περιέχει ορισμένες διατάξεις για τις οποίες έχει εκφράσει την αντίθεσή του ενώ απουσιάζουν κάποια πράγματα που έχει ζητήσει.

Φαίνεται, όμως, ότι και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν τις απειλές του και ψήφισαν το νομοσχέδιο.

Το εν λόγω νομοσχέδιο τονίζει πως η απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων από την Τουρκία αποτελεί μια «σημαντική συναλλαγή» και έτσι ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.

Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος αντιτίθεται στην αλλαγή της ονομασίας στρατιωτικών εγκαταστάσεων που φέρουν ονόματα στρατηγών της Συνομοσπονδίας.

Η ομοσπονδία ήταν ένα αυτονομιστικό κίνημα που πολέμησε στα μέσα του 1800 για να διατηρήσει το δικαίωμα κατοχής των μαύρων ως σκλάβων.

Παράλληλα, ο Τραμπ έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο εάν το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει διάταξη για την κατάργηση του καταστατικού γνωστού ως τμήμα 230, το οποίο προστατεύει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη νομική δράση για περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τους χρήστες.

Τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε εκτελεστική εντολή ζητώντας την κατάργηση νομικών προστασιών, οι οποίες αποτελούν μέρος ενός σε μεγάλο βαθμό ανενεργού νόμου του 1996 που έχει χρησιμοποιηθεί για την προστασία των διαδικτυακών εταιρειών από αγωγές.

Σε περίπτωση που η Γερουσία ακολουθήσει στο δρόμο που «χάραξε» η Βουλή των Αντιπροσώπων και το νομοσχέδιο εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία, τότε παραμένει ασαφές εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα ασκήσει βέτο όταν το νομοσχέδιο θα φτάσει στον Λευκό Οίκο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: