28.12.20

Ανεβάζουν ταχύτητες...



...για την παραγωγή φαρμάκων κατά του κορονοϊού...
Μετά τις πρώτες παρτίδες των εμβολίων ο νέος μεγάλος στόχος είναι η παραγωγή φαρμάκων αντισωμάτων που θα μπορούσαν να χορηγούνται σε εισαχθέντες στα νοσοκομεία και σε ηλικιωμένους σε γηροκομεία, ώστε να προληφθεί η μετάδοση της ασθένειας.
Ένα πειραματικό φάρμακο που... βρίσκεται στα σκαριά και το οποίο θα μπορούσε να προλάβει τη μόλυνση που οδηγεί στην ασθένεια Covid-19, προσφέροντας άμεση ανοσία στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δοκιμάζεται από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι το φάρμακο αυτό θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές, γιατί προστατεύει όσους έχουν εκτεθεί στον νέο κορονοϊό από το να νοσήσουν. Πρόκειται για θεραπεία αντισωμάτων η οποία θα μπορούσε να δοθεί σε εισαχθέντες στα νοσοκομεία και σε ηλικιωμένους σε γηροκομεία, ώστε να προληφθεί η μετάδοση της ασθένειας. Όπως εξηγούν, αν χορηγηθεί σε πρόσωπα που ζουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει ήδη μολυνθεί, θα μπορούσε να τους προστατεύσει από το να μολυνθούν και να νοσήσουν και οι ίδιοι, ενώ θα μπορούσε να χορηγηθεί και στους φοιτητές, καθώς ο κορονοϊός μεταδίδεται πολύ γρήγορα στα πανεπιστήμια.

Το φάρμακο αναπτύσσουν η UCLH και η φαρμακευτική AstraZeneca, που μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν παράξει ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναμένεται να πάρει έγκριση για χρήση.


Και η Ρωσία στο «παιχνίδι»

Στον χορό του φαρμάκου έχει μπει και η Ρωσία που ξεκινά επίσης δοκιμές σε φάρμακο αντισωμάτων κατά του κορονοϊού το φθινόπωρο του 2021 σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια.

Η Μόσχα θα ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές, δήλωσε στο Sputnik σήμερα, Δευτέρα, ο επικεφαλής του ερευνητικού Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ.

Όπως ανακοίνωσε, το Ινστιτούτο εργαζόταν σε αυτό το φάρμακο από τον περασμένο Νοέμβριο. Ενώ εξέφρασε την ελπίδα του το φάρμακο να έχει καταχωρηθεί μέσα στη νέα χρονιά.

«Ελπίζω οι κλινικές δοκιμές να ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Ελπίζω ότι θα ξεκινήσουμε την πρώτη φάση ή τη δεύτερη φάση των δοκιμών. Διαφορετικές τεχνικές χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν αντισώματα και να αναπτυχθεί κλινική φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν ελαφρώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει από πριν ποια χαρακτηριστικά είναι τα καλύτερα, ποιες τεχνολογίες και ποια φάρμακα έχουν πλεονεκτήματα. Μπορώ μόνο να πω ότι έχουμε μια σοβαρή προσέγγιση σε αυτό -και αυτό είναι η μοναδική δυνατή επιλογή- να δοκιμάζουμε αρκετές τεχνολογίες καθώς αναπτύσσουμε το φάρμακο. Αυτό είναι που κάνουμε» τόνισε ο Γκίντσμπουργκ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γκαμαλέγια, το φάρμακο θα δίνεται με σταγόνες και η δράση του αναμένεται σε χρονικό διάστημα μεταξύ επτά και 10 ημερών.

Όπως δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ, η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει αρκετά ομοιογενή φάρμακα με βάση αντισώματα κατά του κορονοϊού.

► Να θυμίσουμε πως η εταιρεία Regeneron έχει υποβάλει επίσης αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση ενός δικού της φαρμάκου δύο αντισωμάτων, το οποίο -σε πειραματική φάση- είχε χρησιμοποιηθεί και στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: