28.12.20

Απελευθέρωση της δικηγόρου που έκανε ρεπορτάζ στη Γουχάν...



...ζητά ο ΟΗΕ...

Μεγάλη ανησυχία για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα εκφράζει το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που επικρίνει την 4εταή ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στην Τζανγκ Ζαν «πολίτη δημοσιογράφο», για τα ρεπορτάζ της στην Γουχάν στην πρώτη περίοδο της πανδημίας.

Στην... ανακοίνωσή του μέσω Twitter, το Γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σημειώνει:

«Θέταμε το θέμα της στις αρχές σε όλη τη διάρκεια του 2020 ως παράδειγμα της υπερβολικής καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης που συνδέεται με την #COVID19 και συνεχίζουμε να καλούμε για την απελευθέρωσή της».


Να θυμίσουμε ότι κινεζικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα στην Τζανγκ Ζαν ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για «υποκίνηση ταραχών», διότι σε άρθρα της που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο στην αρχή της χρονιάς, κατήγγειλε τα περιοριστικά μέτρα στη Γουχάν, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ανάλογες ποινές επιβλήθηκαν σε ακόμη τρεις μη επαγγελματίες δημοσιογράφους, τους Τσεν Τσιουσί, Φανγκ Μπιν και Λι Ζεχουά, επειδή κάλυψαν την κατάσταση στη Γουχάν.

Η Τζανγκ Ζαν, άλλοτε δικηγόρος με καταγωγή από τη Σανγκάη, ταξίδεψε τον Φεβρουάριο στη Γουχάν, που ήταν τότε το επίκεντρο της επιδημίας, και άρχισε να μεταφορτώνει σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με ρεπορτάζ ειδικά για το χάος στα νοσοκομεία και τα γεμάτα νεκρούς κρεματόρια.

Η Τζανγκ Ζαν συνελήφθη και της απαγγέλθηκε η κατηγορία της «υποκίνησης ταραχών», συνήθης κατηγορία που χρησιμοποιείται εναντίον των αντιπάλων του κινεζικού καθεστώτος. Μέσα στο δικαστήριο τής απαγγέλθηκε και η κατηγορία της διασποράς ψευδών πληροφοριών μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με τον δεύτερο συνήγορό της Τζανγκ Κεκέ.

Η Τζανγκ Ζαν ξεκίνησε απεργία πείνας τον Ιούνιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή της, αλλά πλέον υποβάλλεται σε αναγκαστική σίτιση, σύμφωνα με τους δικηγόρους της. «Όταν την είδα την περασμένη εβδομάδα, είπε: "αν καταδικαστώ σε βαριά ποινή θα αρνηθώ την τροφή έως το τέλος". Θεωρεί πως θα πεθάνει στη φυλακή», δήλωσε ο Τζανγκ Κεκέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: