6.12.20

Δεν είναι ακόμα υπό έλεγχο η πανδημία στην Ελλάδα...


Καμπανάκι από τον ECDC εν όψει Χριστουγέννων... 

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε, μιλώντας στο STAR, η αναπληρώτρια καθηγητής παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας, Μαρίζα Τσολιά, η οποία υπογράμμισε πως... 
«δεν είναι ακόμα υπό έλεγχο η πανδημία».  Η ίδια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει της επερχόμενης χαλάρωσης των μέτρων, υπογραμμίζοντας πως το άνοιγμα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, αφού το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμα πολύ υψηλό στη χώρα μας, ενώ ξεκαθάρισε ότι και η υπακοή στα μέτρα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. 

«Καμπανάκι» ECDC για τη χαλάρωση των μέτρων ενόψει Χριστουγέννων 

Την ίδια στιγμή, προειδοποίηση ότι πιθανή άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, λόγω της εορταστικής περιόδου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα αύξηση των νοσηλειών σε περίπου τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων (ECDC), το οποίο εξέδωσε σχετική αξιολόγηση για τον «Κίνδυνο μετάδοσης της Covid-19 που σχετίζεται με την εορταστική περίοδο στο τέλος του έτους». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC, «όσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο μεγαλύτερη και πιο γρήγορη μπορεί να είναι η αύξηση στους αριθμούς κρουσμάτων, εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων», προκαλώντας πρόσθετη πίεση στα συστήματα υγείας. Από την άλλη, επισημαίνει ένα αντίστροφο πρόβλημα, «την πιθανότητα ότι η χαλάρωση των μέτρων αργότερα, πιο κοντά στην κορύφωση της εορταστικής περιόδου, ιδίως των περιορισμών στις μετακινήσεις, μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμό των ταξιδιωτών σε μέσα μεταφοράς και επίσης να μην επιτρέψει στα άτομα να αυτο-απομονωθούν, προτού συναντήσουν συγγενείς και φίλους». 

Λόγω και της «πανδημικής κόπωσης» (που ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «μειωμένη διάθεση να τηρηθούν τα συνιστώμενα προστατευτικά μέτρα»), η οποία έχει παρατηρηθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, το ECDC επισημαίνει ότι «άσχετα αν μια ευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται σε σοβαρή ή όχι επιδημιολογική κατάσταση, υπάρχει απειλή ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στα κρούσματα Covid-19 και πιθανώς στις σχετιζόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία και στους θανάτους στη διάρκεια ή μετά την εορταστική περίοδο στο τέλος του έτους». 

Εν κατακλείδι, τονίζει το ECDC, «η πιθανότητα λοίμωξης στη διάρκεια των επερχόμενων γιορτών θεωρείται πολύ υψηλή για το γενικό πληθυσμό και για τα ιατρικώς ευπαθή άτομα». Το ECDC αναφέρει ότι «οι γιορτές στο τέλος του έτους παραδοσιακά σχετίζονται με δραστηριότητες όπως οι κοινωνικές συναθροίσεις, τα ψώνια και τα ταξίδια, που όλα αποτελούν πρόσθετους κινδύνους για πιο έντονη μετάδοση του SARS-CoV-2. Ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναιι οι αναφορές περί πανδημικής κόπωσης»...

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: