9.12.20

Η ΕΛ.ΑΣ. εφορμά στα ΑΕΙ χωρίς την έγκριση των πρυτάνεων...


Η κυβέρνηση αποφάσισε και διατάσσει. Νόμος και τάξη στα ΑΕΙ διά χειρός ή και ροπάλου Αστυνομίας. Χωρίς να θέλει τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας και χωρίς να χάνει χρόνο σε πραγματικούς διαλόγους, η κυβέρνηση εφορμά ακάθεκτη στα Πανεπιστήμια. Εχει έτοιμο και σύντομα θα καταθέσει το... σχέδιο νόμου για την «ασφάλεια» των ΑΕΙ. Βασική πρόβλεψη, η δημιουργία αστυνομικών σωμάτων μέσα στα ιδρύματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα ονομάζονται «Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» και θα έχουν αρμοδιότητες σύλληψης έως και προανάκρισης κατά το -αστυνομικό- δοκούν. Οι διαφωνίες πρυτάνεων και πανεπιστημιακών για τον εποπτικό ρόλο της Αστυνομίας δεν ελήφθησαν καν υπόψη στη δεύτερη και τελευταία συζήτηση, χθες, με τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Εκδηλη απογοήτευση

Είναι σχεδόν ανατριχιαστικό. Οταν, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, πρυτάνεις ρώτησαν την κ. Κεραμέως και τον κ. Χρυσοχοΐδη γιατί πρέπει τα ειδικά αυτά σώματα να αναφέρονται στην Αστυνομία –όπως θα προβλέπει το σχέδιο νόμου– και όχι στο πρυτανικό συμβούλιο, όπως θα έπρεπε βάσει του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, η απάντηση ήταν η εξής: Πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρονται στην Αστυνομία διότι θα έχουν τη δυνατότητα να συλλαμβάνουν και να προανακρίνουν.

Οι πρυτάνεις, χθες, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη με το υπουργικό ντουέτο, αποφάσισαν να συνέλθουν εκτάκτως την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο στις 16-18 Δεκεμβρίου. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν χρειάζεται τη συναίνεση των Πανεπιστημίων για να προχωρήσει», μας έλεγε χθες εκπρόσωπος διοίκησης ελληνικού Πανεπιστημίου με έκδηλη την απογοήτευση για την εξέλιξη του προσχηματικού διαλόγου. Αλλωστε, τι διάλογο να χρειάζεται η αστυνομοκρατία;

Το κλίμα, πάντως, βαραίνει όλο και περισσότερο στα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα. Οι διοικήσεις περισσοτέρων εκ των μισών Πανεπιστημίων έχουν ξεκάθαρα τεθεί κατά των αστυνομικών μέτρων, ενώ οι υπόλοιπες δεν διανοούνται να τεθούν καθαρά υπέρ τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και πρυτάνεις δημοφιλείς και καλοί συνομιλητές της κυβέρνησης έχουν επιλέξει να κρατήσουν αποστάσεις. Γενικώς, δεν θα είναι εύκολη διαδικασία. Μετά τη σύνοδο, θα ακολουθήσουν οι Σύγκλητοι των ιδρυμάτων, οι οποίες αναμένεται να τεθούν αναφανδόν κατά της κατασταλτικής αυτής επιχείρησης στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Η ατμόσφαιρα βάρυνε περισσότερο από τη στάση των δύο υπουργών. Εγιναν δύο τηλεδιασκέψεις. Πρώτα με την επιτροπή των πρυτάνεων (η οποία ήταν εξουσιοδοτημένη ν’ ακούσει και όχι να μεταφέρει προτάσεις) και ακολούθως με την αντιπροσωπεία της ΠΟΣΔΕΠ. Και στις δύο έγιναν μόνον ανακοινώσεις. Συζήτηση κατ’ επίφασιν.

Στην πρώτη οι δύο υπουργοί είπαν ότι θα σκεφτούν τα όσα έχουν διατυπωθεί. Στη δεύτερη συζήτηση, ο μεν κ. Χρυσχοΐδης είχε ήδη φύγει, ενώ η κ. Κεραμέως άκουσε τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ και αμέσως μετά αποχώρησε! Εμεινε ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης, ομολογουμένως πιο διαλλακτικός –ως πανεπιστημιακός– αλλά χωρίς άλλες δυνατότητες.

Το «τυράκι» των 30 εκατ. ευρώ που τους έταξαν δεν εντυπωσίασε. Πρόκειται για κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα οποία έπρεπε έτσι κι αλλιώς να διατεθούν. Απλώς πήραν όνομα. Κονδύλια για φύλαξη και ασφάλεια των ΑΕΙ. Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης επρόκειτο να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, παίρνει μία εβδομάδα αναβολή. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες προβλέπει:

Ποινική νομοθεσία

● Ιδρυση ειδικών σωμάτων ασφαλείας. Με ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύουν στις σχολές και θα αναφέρονται στην ΕΛ.ΑΣ. Αναμένονται έως και 1.500 προσλήψεις.

● Αναβάθμιση συνολικά των μέτρων ασφάλειας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια, όπως: έλεγχος εισόδου και πρόσβασης στις εγκαταστάσεις (κάρτες εισόδου), φωτισμός, περιφράξεις, χρήση τεχνικών μέσων, κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.

● Αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε χώρους των Πανεπιστημίων.

Οι πρυτάνεις επιμένουν πως χρειάζεται περισσότερη συζήτηση και εξειδίκευση αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων. Ως προς την ελεγχόμενη είσοδο οι πρυτάνεις εκτιμούν ότι το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης, ενώ για την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, οι πρυτανικές αρχές ήταν εξ αρχής σαφείς: το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές...

Αννα Ανδριτσάκη

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: