14.12.20

Η ΕΡΤ που θέλουμε να βλέπουμε: αφιέρωμα στον Τζον Λε Καρέ...



Αλλαγή προγράμματος απόψε -γρήγορα αντανακλαστικά- με ένα παλιότερο «Μονόγραμμα» ως αφιέρωμα στη μνήμη του μεγάλου συγγραφέα που έφυγε σήμερα από τη ζωή.
Ο... Ντέιβιντ Κόρνουελ που πήρε το ψευδώνυμο Τζον Λε Καρέ, υπήρξε μυστικός πράκτορας στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και έγινε εκατομμυριούχος γράφοντας μυθιστορήματα κατασκοπείας που αποκάλυπταν την πιο βρόμικη πλευρά του κόσμου μας.

Γιος τυχοδιώκτη, διπλωμάτης που σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία, ο Λε Καρέ αποτύπωσε στα μυθιστορήματά του την τρομερή ψυχροπολεμική πραγματικότητα και την ακόμα πιο τρομερή μετα-ψυχροπολεμική κατάσταση που τη διαδέχτηκε.

Ήταν ένας διανοούμενος που απεχθανόταν τη δημοσιότητα, που είχε αρνηθεί να παρασημοφορηθεί από τη Βασίλισσα της Αγγλίας, και ακόμη είχε κατέβει στους δρόμους του Λονδίνου να διαδηλώσει κατά του πολέμου στο Ιράκ.

Στα πιο διάσημα έργα του Λε Καρέ περιλαμβάνονται τα: «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο», «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι», «Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται», «Η μικρή τυμπανίστρια», «Ένας τέλειος κατάσκοπος», «Η Ρωσική Εστία», «Ο ράφτης του Παναμά», «Ο επίμονος κηπουρός», «Απόλυτοι φίλοι» και «Το τραγούδι της ιεραποστολής».

Απόψε στην ΕΡΤ2 στις 8. 

Επιμέλεια-παρουσίαση: Μικέλα Χαρτουλάρη, Ανταίος Χρυσοστομίδης.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Απόστολος Καρακάσης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος

e-tetradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: