25.12.20

«Ιανουάριος, Φεβρουάριος οι πιο επικίνδυνοι μήνες»...


Σε μεγάλα κέντρα όπως η Αττική, αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα κορονοϊού τις επόμενες ημέρες, διαπιστώνει ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ εκτιμά ότι... γύρω στις 7 Ιανουαρίου, τα κρούσματα θα κινηθούν κοντά στα 800. «Είναι ένας αριθμός καλός, αλλά αυτή η πτώση θα είναι πιο αργή πανελλαδικά» σημείωσε.

Σύμφωνα με αυτό το στοιχείο, ο καθηγητής εκτιμά ότι θα είναι πρόωρο τα άνοιγμα των σχολείων. «Αυτό θα δώσει το έναυσμα για μια αναζωπύρωση γιατί αυτό έχει να κάνει με την κινητικότητα των γονέων», ανέφερε. Τόνισε ότι είναι σημαντικό όχι το πότε αλλά πιο πολύ το πώς θα ανοίξουν ξανά οι ανθρώπινες δραστηριότητες και πρότεινε τρόπους για να μειωθεί το ιικό φορτίο, όπως να υπάρξει περισσότερη τηλεργασία. Ο κ. Σαρηγιάννης, υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο γρήγορης επιστροφής στην κανονικότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, προσθέτοντας ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν μετά τις 20 Ιανουαρίου. Παράλληλα, επανέλαβε πως ακόμη και αν ανοίξουν, θα πρέπει να γίνεται σωστή απολύμανση του αέρος, κάτι που ισχύει, όπως είπε και στους χώρους εστίασης.  

O καθηγητής υπογράμμισε ότι εισερχόμαστε στο πιο επικίνδυνο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου λόγω καιρικών συνθηκών, καθώς υπάρχει η τάση οι χώροι να μένουν κλειστοί και να μην αερίζονται σωστά.

Πότε θα αυξηθούν 30% τα κρούσματα

Κατά τουλάχιστον 30% αύξηση θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του Μαρτίου ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, σε περίπτωση που τα σχολεία ανοίξουν την 7η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, όπως έχει δηλώσει μιλώντας στο ethnos.gr.

Για το λόγο αυτό ο ίδιος θεωρεί αναγκαιότητα, με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, να παραταθεί το μέτρο των κλειστών δημοτικών σχολείων μέχρι τις 20 ή ακόμα και έως τις 30 Ιανουαρίου. Αναφορικά με το ποια από τις δύο ημερομηνίες θα επιλεγεί, ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της κοινωνίας κατά τη διάρκεια των γιορτών και από το αν και κατά πόσο θα επιβαρυνθεί από αυτές το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.

«Θα ήταν πιο σοφό το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων να πάει πιο πίσω από την 7η Ιανουαρίου. Δεν είμαστε ακόμα σε αρκετά καλό βαθμό αποκλιμάκωσης αυτού του κύματος της πανδημίας του κορονοϊού και θα παίξει το ρόλο της η κοινωνικότητα γονέων και μαθητών. Αν το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων πάει στις 20 ή στις 30 Ιανουαρίου, θα έχουμε σημαντική αποκλιμάκωση, η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας θα βρίσκεται κάτω από το 60% και θα έχουμε λιγότερα από 500 κρούσματα την ημέρα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά και θα μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων με μέτρα. Είναι διαφορετικό να ανοίξουμε με μικρότερη διασπορά και διαφορετικό να ανοίξουμε με μεγάλο επιπολασμό του ιού. Θα είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα και το ποσοστό ασφάλειας σε κάθε περίπτωση. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί», σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, ο καθηγητής του ΑΠΘ το τοποθετεί το νωρίτερο μέσα στο Φεβρουάριο. «Οι έφηβοι έχουν εντονότερη κοινωνικότητα, η οποία δεν είναι εύκολο να τιθασευτεί, ούτε να ελεγχθεί. Αν προχωρήσει καλά το πρόγραμμα των εμβολιασμών, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μέσα στο Φεβρουάριο», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: