29.12.20

Συμβούλιο των Δέκα;...


Η Ομάδα των Επτά (G-7) στη σύνοδο κορυφής που θα συνέλθει το καλοκαίρι του 2021 στη Βρετανία με οικοδεσπότη τον Τζόνσον θα έχει τρεις προσκεκλημένες χώρες: την... Αυστραλία, την Ινδία και τη Νότια Κορέα. Είναι φανερό ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αναζητά διεθνή ρόλο, ο οποίος έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο θα διασκεδάζει τις όποιες εντυπώσεις για διεθνή απομόνωση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.

  Οι τρεις προσκεκλημένες χώρες προφανώς προορίζονται να καταστούν μόνιμα μέλη ενός άτυπου παγκόσμιου διευθυντηρίου, το οποίο θα έχει νομιμοποιητικό αφήγημα για τη σύνθεσή του τα δημοκρατικά καθεστώτα των δέκα χωρών-μελών του.

 Ετσι η Ομάδα των 7 θα γίνει το Συμβούλιο των D-10 με τον δημοκρατικό χαρακτήρα του καθεστώτος να είναι το άλλοθι της χάραξης μιας ψυχροπολεμικής διαχωριστικής γραμμής που στοχεύει στην απομόνωση της Ρωσίας και της Κίνας. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Τζόνσον αναζητεί ρόλο για το Λονδίνο στη λογική μιας νέας ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία και την Κίνα, την ώρα που η διαχείριση τόσο της πανδημίας όσο και της κλιματικής αλλαγής θέτουν ως κατεπείγουσα προτεραιότητα τη σταδιακή μετάβαση προς μια παγκόσμια διακυβέρνηση. 

 Ετη φωτός μοιάζει να μας χωρίζουν από την υπό την προεδρία της Θάτσερ σύνοδο κορυφής της του G-7 στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 1990 με καλεσμένο τον ηγέτη τής υπό κατάρρευση ΕΣΣΔ, Γκορμπατσόφ, που ήταν το πρώτο βήμα για τη συμμετοχή της Ρωσίας, η οποία τερματίστηκε με την αποβολή της την άνοιξη του 2014 μετά την απόφαση του Πούτιν να προσαρτήσει την Κριμαία. 

 Τούτων λεχθέντων, χώρες όπως η Γερμανία που διατηρούν προνομιακή σχέση με τη Μόσχα και το Πεκίνο στην ενέργεια και στο εμπόριο αντίστοιχα έχουν κάθε λόγο να δυσφορούν για την πρωτοβουλία Τζόνσον. Η διεύρυνση της Ομάδας των 7 θα την καταστήσει συμμαχία κατά της Ρωσίας και της Κίνας, οριοθετώντας τη δυνατότητα μετεξέλιξής της σε άτυπο αλλά και πιο λειτουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας που θα εξισορροπούσε την αδυναμία μεταρρύθμισης του ΟΗΕ... 

 Γιώργος Καπόπουλος

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: