8.12.20

Ομιλείτε την ουγγρική;...


Ρένα Δούρου

Ομιλείτε την ουγγρική; Όχι; Κακώς. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά γοργά στην ορμπανοποίηση της χώρας.

Και θα πρέπει να λογοδοτήσει για τη ραγδαία υποχώρηση του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μετά από... 17 μήνες άσκησης εξουσίας της. Με μια φράση: η κυβέρνηση Μητσοτάκη διεκδικεί άνετα το βραβείο της έκπτωσης της Δημοκρατίας, εκθέτοντας τη χώρα.
Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Σήμερα στην Ελλάδα, η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνησή της ισοπεδώνει συνειδητά και συστηματικά ό,τι θεωρεί ότι δεν τη βολεύει στην άσκηση της εξουσίας της επί των πολιτών και επί των θεσμών.

Παραβιάζει, έτσι, τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, όταν για παράδειγμα, κλείνει αυθαίρετα όλο το κέντρο της πρωτεύουσας και απαγορεύει το φόρο τιμής σε ένα παιδί που δολοφονήθηκε πριν από 12 χρόνια από έναν ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας. Όταν αναστέλλει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Όταν κλείνει με το «έτσι θέλω» 25 σταθμούς του Μετρό.

Όταν κυνηγάει πιτσιρικάδες στους κινηματογράφους γιατί δήθεν έβλεπαν «ακατάλληλο» Τζόκερ! Όταν εισβάλλει στην οικία Ινδαρέ, παραβιάζοντας το οικογενειακό άσυλο και ξυλοκοπώντας τον σκηνοθέτη. Όταν ξυλοφορτώνει έναν νέο στην πυλωτή του σπιτιού του στα Σεπόλια. Όταν διαλύει κακήν κακώς τη μεγάλη, ειρηνική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, στο τέλος της ιστορικής δίκης για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής…

Όταν, όταν, όταν… Πάντα φυσικά «για το καλό μας». Το οποίο εμείς αγνοούμε αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να εκφράζουμε αντιρρήσεις. Γιατί είναι… επικίνδυνο για την υγεία μας.

Την οποία μπορεί άνετα να υπονομεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την τραγικά άθλια, ανεύθυνη και αναξιόπιστη διαχείριση του δεύτερου, προαναγγελθέντος κύματος της πανδημίας. Εγκαταλείποντας στην τύχη τους, τους ανθρώπους των δημόσιων νοσοκομείων που τα δίνουν όλα για να σώσουν ζωές.

Και μη απαντώντας στις καταγγελίες και αποκαλύψεις που κάνουν λόγο για σκάνδαλα εκατομμυρίων με την πορεία του χρήματος – follow the money - να δείχνει ότι για τους «κολλητούς» η κρίση της πανδημίας είναι «ευλογία», όπως παλιότερα η χρεοκοπία της χώρας. Και ακόμη παλιότερα η ναζιστική Κατοχή για τους λαδέμπορους, τους καταδότες των αντιστασιακών, εκείνους που αφού συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές, πέρασαν στο στρατόπεδο της εθνικοφροσύνης, κυνηγώντας τους αγωνιστές του ΕΑΜ, όπως έγινε στα Δεκεμβριανά το 1944…

Η Ιστορία κύκλους κάνει…, μέρες που είναι.

Ακριβώς τέτοιου είδους ιστορίες τούτη η κυβέρνηση θέλει οι μαθητές να μην μάθουν ποτέ. Γιατί θέλει Παιδεία στην υπηρεσία της αγοράς και όχι του ανθρώπου, με σχολεία κομμένα και ραμμένα στη βάση ενός νεοφιλελεύθερου πατρόν, σχολεία επιχειρήσεις, με «πελάτες», χωρίς «ενοχλητικά», «αριστερά» μαθήματα τύπου κοινωνιολογίας.

Σχολεία αναπαραγωγής οπισθοδρομικών στερεοτύπων, έτη φωτός μακριά από τις ανάγκες μιας σύγχρονης, ανοικτής σε όλους παιδαγωγικής διαδικασίας που θα γεφυρώνει, και δεν θα βαθαίνει, τις ανισότητες. Κάτι το αδύνατο γιατί αυτό ακριβώς είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη: λιγότερα δικαιώματα και ελευθερίες, περισσότερες και βαθύτερες ανισότητες, από το σχολείο ως την εργασία. Από την υγεία ως την πολιτισμό. Τι δεν καταλαβαίνουμε;

ΥΓ: «Έτσουξε» την κυβέρνηση η δήλωση της Ευρωπαίας Επιτρόπου, Βέρας Γιούροβα, «κρατικό χρήμα μοιράζεται μόνο σε ΜΜΕ, που είναι πρόθυμα να υπηρετήσουν την κυβερνητική προπαγάνδα», που εξευτελίζει  την Ελλάδα, κατατάσσοντάς την, με την Ουγγαρία και την Πολωνία, μεταξύ των χωρών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Για αυτό και «θάφτηκε». Αλίμονο. Δεν είναι δα και σπίτι στα Λεγραινά, για να πάρει διαστάσεις «αποκάλυψης» στο μυαλό των χορτασμένων ΜΜΕ...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: