23.12.20

Ενας νέος «Μεγάλος Περίπατος» στον Ελαιώνα...


...με «χρυσά» πιγκάλ...

Στο τέλος, θα βάλουν τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να φωνάζουν ότι οι πρόσφυγες είναι αυτοί που δεν αφήνουν να γίνει το νέο γήπεδο της ομάδας τους στον Ελαιώνα!

Επειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, Δήμος Αθηναίων και κυβέρνηση προχωρούν με εξόφθαλμη τιμολόγηση και λάθος τρόπο την απευθείας ανάθεση για την κατασκευή δεύτερης συμπληρωματικής δομής προσφύγων στον... Ελαιώνα, στον ίδιο ακριβώς χώρο που υπέγραψαν ότι θα γίνει το νέο γήπεδο του ΠΑΟ.

Η κατασκευή συμπληρωματικής δομής για πρόσφυγες είχε συζητηθεί και αποφασισθεί από τον περασμένο Ιούλιο, όταν είχε προκύψει το πρόβλημα με το κλείσιμο δομών και διαμερισμάτων που οδήγησε δεκάδες ανθρώπους να ξεροσταλιάζουν στην Πλατεία Βικτωρίας.

Υστερα από διαμαρτυρίες κατοίκων τις οποίες έσπευσαν να συνδράμουν τότε πολιτικά στελέχη της Ακροδεξιάς (εκ των οποίων ορισμένα βρίσκονται σήμερα στη φυλακή), ο Δήμος Αθηναίων και το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν σε διάφορα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία της συμπληρωματικής δομής στον Ελαιώνα.

Ομως, το σχετικό μνημόνιο μεταξύ των δύο πλευρών υπεγράφη μόλις τον Νοέμβριο και ενώ στη λειτουργούσα δομή του Ελαιώνα είχε προκύψει υπερπληθυσμός. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε στις 14 Δεκεμβρίου να προχωρήσει η προμήθεια. Εκεί κάπου θυμήθηκαν τη μεγάλη χρονική πίεση και είπαν ότι η προμήθεια θα γίνει χωρίς δημοσίευση και με απλή διαπραγμάτευση μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων. Και εδώ αρχίζουν τα υπέρκομψα:

● Το συνολικό κόστος για να τοποθετηθούν 64 σπιτάκια μαζί με τις υπόλοιπες εργασίες φθάνει στο ύψος των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.

● Επιλέγεται να μην τοποθετηθούν τα γνωστά μεταλλικά σπιτάκια, αλλά τσιμεντένια τα οποία είναι πιο ακριβά, ενώ προϋποθέτουν και μεγάλη κλίμακα εργασιών διαμόρφωσης του χώρου με εκσκαφές, δίκτυο αποχετεύσεων κ.λπ., που παραπέμπουν σε μόνιμη εγκατάσταση. Και αυτό την ίδια ώρα που υπογράφουν μνημόνιο για το γήπεδο.

● Η αναλυτική τιμολόγηση των προμηθειών που θα γίνουν βγάζει μάτι. Ενδεικτικές είναι οι τιμές για τον εξοπλισμό των μπάνιων όπου έκαστο πιγκάλ (βουρτσάκι καθαρισμού λεκάνης) τιμολογείται με 42,65 ευρώ! Επίσης, κάθε δοχείο απορριμμάτων του WC τιμολογείται με 58,06 ευρώ και το πλαστικό καπάκι της λεκάνης με 22,97 ευρώ. Ενας νέος «Μεγάλος Περίπατος» αυτή τη φορά στον Ελαιώνα, δηλαδή, χωρίς ζαρντινιέρες και φοίνικες...

● Το ακόμη χειρότερο είναι ότι κάνουν λάθος, διότι ζητούν από το υπουργείο Μετανάστευσης να τους εγκρίνει τη χρηματοδότηση για αυτήν την «προμήθεια», ενώ είναι προφανές ότι πρόκειται για «έργο» που απαιτεί άλλη διαδικασία. Ετσι, το υπουργείο τούς απαντά πως πρέπει να στείλουν νέο αίτημα διορθωμένο.

● Η Οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε και πάλι χθες διά περιφοράς και ανακάλεσε την απόφαση που είχε λάβει στις 14 Δεκεμβρίου. Θα πρέπει τώρα να συνεδριάσει και πάλι, να βγάλει νέα απόφαση και να ζητήσει μετά την έγκριση από το υπουργείο.

●Η αλλαγή στη διαδικασία, όμως, προκαλεί νέα καθυστέρηση. Εάν υποτεθεί ότι για να γίνει η προμήθεια των οικίσκων είχε ήδη γίνει συνεννόηση με συγκεκριμένο ανάδοχο-προμηθευτή, τώρα θα πρέπει να αναλάβει την υπόθεση κατασκευαστική εταιρεία και μάλιστα όχι κάποια από τις μικρές, καθώς ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ. Εάν οι συνεννοήσεις γίνουν γρήγορα και βρεθεί ο «κατάλληλος» εργολάβος (που θα μπορέσει να εξασφαλίσει και τα πανάκριβα πιγκάλ...), στην καλύτερη περίπτωση τα έργα θα ολοκληρωθούν την άνοιξη.

●Θα είναι δηλαδή η ίδια χρονική στιγμή που θα πρέπει να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις ανάμεσα στον Δήμο, την κυβέρνηση, τις τράπεζες, την ΠΑΕ ΠΑΟ και τον Ερασιτέχνη προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα με βάση το μνημόνιο που υπέγραψαν «δόξη και τιμή» στις 20/11/20 οι Αδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Μπακογιάννης, Γιάννης Αλαφούζος, Βασίλης Ψάλτης και Παναγιώτης Μαλακατές.

Τα πραγματικά έργα στον Ελαιώνα για το γήπεδο θα πρέπει, βάσει του μνημονίου, να ξεκινήσουν γύρω στον Οκτώβριο του 2021. Αυτό σημαίνει πως είτε κατασκευάζεται μια δομή με υψηλό προϋπολογισμό και μόνιμα χαρακτηριστικά για να ξηλωθεί έπειτα από 6 μήνες είτε θα χτίζεται το γήπεδο και από κάτω θα τρέχουν τα παιδιά των προσφύγων.

Εκτός εάν οι συμφωνίες με τον Παναθηναϊκό έγιναν «για το θεαθήναι» και το φιάσκο έχουν υπολογίσει να το φορτώσουν στις προσφυγικές ανάγκες.

Άρης Χατζηγεωργίου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: