27.12.20

Επίσημη πρώτη του εμβολιασμού...


...κατά της πανδημίας -όλες οι εξελίξεις... 

 Ξεκινάει επισήμως η επιχείρηση «Ελευθερία» με τους πρώτους εμβολιασμούς στη χώρα μας κατά του νέου κορονοϊού. Συμβολικό χαρακτήρα έχει η διαδικασία σήμερα, καθώς θα... εμβολιαστούν μέλη της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και υγειονομικοί.

 Η εμβολιαστική εκστρατεία βασίζεται σε ένα κυβερνητικό σχέδιο με χρονικό ορίζοντα πολλών μηνών, καθώς ξεκινάμε με το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech, ενώ αναμένεται τους επόμενους μήνες να εγκριθούν πρώτα το εμβόλιο της Moderna και αργότερα της AstraZeneca. Αναμφισβήτητα, η έναρξη των εμβολιασμών είναι η πρώτη αχτίδα ελπίδας στον αγώνα κατά του κορονοϊού Sars-Cov-2, ο οποίος έως χθες Σάββατο είχε κοστίσει στη χώρα μας τη ζωή σε 4.553 συμπολίτες μας, ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα της ασθένειας Covid-19 έχουν φτάσει τα 135.114. 

Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν και οι αρμόδιοι επιστήμονες, πρέπει να εμβολιαστεί πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία, που θα μας «ελευθερώσει» από την υγειονομική κρίση και τη συνεπαγόμενη οικονομική κρίση. 

 13:22 Πρώτος ο πρωθυπουργός στην Τσεχία 

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις ήταν ο πρώτος που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech στο Κεντρικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Πράγα, πριν αρχίσουν άλλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Τσεχίας, του Μπρνο, να διανέμουν τις 9.750 δόσεις που έχει λάβει έως τώρα η Τσεχία. «Το εμβόλιο που έφθασε χθες από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ελπίδα, μια ελπίδα ότι θα επιστρέψουμε στην κανονική ζωή», δήλωσε ο Μπάμπις, προτού εμβολιαστεί. Λίγο μετά τον πρωθυπουργό, εμβολιάστηκε η Εμίλιε Ρεπίκοβα, 95 ετών, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας, η Τσεχία έκλεισε καταστήματα και υπηρεσίες που δεν θεωρείτο απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουν να λειτουργούν και τα χιονοδρομικά κέντρα. Από σήμερα τίθενται σε εφαρμογή αυστηρότεροι κανονισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών, εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων και νοσηλευόμενων. Νοσηλεύτρια εμβολιάζεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Τσεχίας AP Photo/Petr David Josek 


13:03 Πρώτη στην Ελλάδα η Ευσταθία Καμπισιούλη

 Εμβολιάστηκε στη 1 ακριβώς στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ. Στις 13.30 θα εμβολιαστεί ο Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. 

 13:01 Η Αρασέλι Ροσάριο Ιδάλγο Σάντσεθ «δεν ένιωσε τίποτα» 

Η 96χρονη Αρασέλι Ροσάριο Ιδάλγο Σάντσεθ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στην Ισπανία. Ζει σε οίκο ευγηρίας στη Γουαδαλαχάρα στην κεντρική Ισπανία. Καθώς τον εμβολιασμό της μετέδωσε ζωντανά η τηλεόραση η Αρασέλι Ροσάριο Ιδάλγο Σάντσεθ ομολόγησε, χαμογελώντας, ότι δεν αισθάνθηκε «τίποτα» όταν της έκαναν το εμβόλιο και στη συνέχεια σηκώθηκε αργά, φόρεσε τη ζακέτα της και απομακρύνθηκε με τη βοήθεια ενός τροχήλατου περιπατητήρα. 

 Η Μόνικα Τάπιας, μία εκ των φροντιστών στο ίδιο γηροκομείο ήταν ο δεύτερος άνθρωπος στη χώρα που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNtech. Τον εμβολιασμό τους σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, μέσω Τwitter, λέγοντας: «Ο εμβολιασμός τους είναι υπέροχη είδηση ​​στο τέλος του σκληρού 2020 και αντιπροσωπεύει ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα. Χάρη στους επιστήμονες και τους επαγγελματίες υγείας, μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε το φως στο τέλος της σήραγγας. Ευχαριστώ όλους εσάς που δώσατε τα πάντα για να μας φροντίσετε». 12:50 Εμβολιάστηκαν οι πρώτοι τρεις Ιταλοί Λίγο μετά τις 7 το πρωί, στο νοσοκομείο Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης, εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού, οι πρώτοι τρεις Ιταλοί πολίτες, ένας γιατρός, μια νοσηλεύτρια και ένα μέλος του βοηθητικού προσωπικού του νοσοκομείου, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Στο μήνυμά του μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, υπογράμμισε ότι «σήμερα η χώρα ξυπνά και πάλι» και ότι «η εκστρατεία αυτή ξεκινά από τους γιατρούς και το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού, για να επεκταθεί, στη συνέχεια, σε όλον τον πληθυσμό και να μπορέσει να κερδίσει οριστικά, η Ιταλία, τη μάχη κατά του ιού».


efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: