16.12.20

Κόβουν το ρεύμα σε 70χρονο καρκινοπαθή...


Θύμα της ΔΕΗ και του «κοινωνικού κράτους» που εκπροσωπεί η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έπεσε αυτή τη φορά ένας 70χρονος συνταξιούχος του ΟΓΑ από τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που λόγω της ηλικίας αλλά και της... βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του έχει «βυθιστεί» στις υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να στηρίζει την επιβίωσή του αποκλειστικά στο πενιχρό εισόδημα που προέρχεται από το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

Η υπόθεση ήρθε στο φως από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης, που καταγγέλλει τη ΔΕΗ, καθώς έστειλε διακοπή παροχής του ρεύματος στον ταλαίπωρο καρκινοπαθή με 80% αναπηρία και διαβητικό τύπου Β΄ .

«Γνωρίζοντας την περίπτωση, το προηγούμενο διάστημα προχωρήσαμε σε δύο παρεμβάσεις, τόσο στη ΔΕΗ όσο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (στις 16/10 και στις 9/11). Συγκεκριμένα, ύστερα από σχετική επικοινωνία που είχαμε με τη ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30), την επόμενη μέρα πήγα προσωπικά με τον καρκινοπαθή στο υποκατάστημα της ΔΕΗ Ανατολικής Θεσσαλονίκης και υποβάλαμε αίτηση ρύθμισης για 30 ευρώ τον μήνα για την οφειλή των 1.965 ευρώ.

Αντί θετικής απάντησης, όμως, του έστειλαν καταγγελία σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στη μέση του χειμώνα, γιατί πλέον εκτός της στέρησης του ρεύματος δεν θα έχει και θέρμανση, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας του ιδίου και της συζύγου του που τον φροντίζει», ανέφερε στην «Eφ.Συν.» ο πρόεδρος των καρκινοπαθών Γιάννης Σαριδάκης.

Ακολούθησε δεύτερη παρέμβαση του συλλόγου (στις 14/12), «διότι ποτέ δεν έφτασε η απάντηση της ΔΕΗ στο αίτημα που υποβάλαμε, ενώ οι υπάλληλοι δήλωναν αναρμόδιοι, ενώ πάλι, όπως και την πρώτη φορά, ο διευθυντής... απουσίαζε». Το θέμα όμως, δεν τελείωσε εδώ. Επιστολές έχουν σταλεί και προς τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη. Την πρώτη φορά οι εκπρόσωποι του συλλόγου καρκινοπαθών παραπέμφθηκαν στη ΔΕΗ για ρύθμιση. Τη δεύτερη, αντί απάντησης ήρθε η καταγγελία της σύμβασης!

«Η ΔΕΗ θέλει ένας βαριά άρρωστος άνθρωπος που ζει με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να της πληρώνει τα μισά από αυτά για να του κάνει ρύθμιση σε 20 δόσεις. Οπως καταλαβαίνετε, αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και εκτός πραγματικότητας», ξεκαθαρίζει ο κ. Σαριδάκης και τονίζει: «Απαιτούμε, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, την παρέμβαση του υπουργού ώστε να αρθεί η καταγγελία σύμβασης και να εγκριθεί το αίτημα ρύθμισης που υπέβαλε το μέλος του συλλόγου μας».




Παλιά μου τέχνη...

Δυστυχώς, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης δεν αντιμετωπίζει πρώτη φορά την ανάλγητη στάση της ΔΕΗ. Μια άλλη περίπτωση πέρυσι τελικά αντιμετωπίστηκε, αλλά τώρα, όπως επισημαίνεται, το καθεστώς των ρυθμίσεων για ανθρώπους με αναπηρία και χαμηλά εισοδήματα έχει αλλάξει. «Χρειάζεται τόση πολλή γραφειοκρατεία και τέτοιες διαδικασίες που είναι αδύνατον ένας βαριά άρρωστος άνθρωπος να μπορέσει ν’ αντεπεξέλθει σε τέτοιες απαιτήσεις», καταλήγει ο κ. Σαριδάκης.

Καλά καλά δεν έχει περάσει μια εβδομάδα, από ανάλογη περίπτωση στην Αθήνα («Εφ.Συν.» 10/12/2020), όταν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 91ου Δημοτικού Σχολείου της Αθήνας αντέδρασε μετά βδελυγμίας στην απόφαση της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε τρίτεκνη μονογονεϊκή οικογένεια! «Η ΔΕΗ απευθύνεται σε πελάτες που καταναλώνουν εμπορεύματα. Εμείς σε ανθρώπους που έχουν ανάγκες. Κατά συνέπεια, η ΔΕΗ, ως εταιρεία, μπορεί να οχυρώνεται πίσω από το δόγμα “το νόμιμο είναι και ηθικό”. Εμείς πάλι, όχι», σημείωνε εύλογα και βαθιά ανθρώπινα η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Και αυτό ακριβώς είναι το θέμα με τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις αυτής της κυβέρνησης, η απόλυτη εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους. Βλέπετε, γι’ αυτούς οι άνθρωποι είναι απλώς «ψηφαλάκια» και λογαριασμοί. Ανθρωπιά, πουθενά!...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: