25.12.20

Μεταξύ 50% με 90% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου CoronaVac...



Το εμβόλιο CoronaVac κατά της πανδημίας COVID-19 που αναπτύχθηκε από την κινεζική Sinovac Biotech Ltd, έδειξε αποτελεσματικότητα μεταξύ 50% και 90% σε δοκιμές που έγιναν στη Βραζιλία.

Το...παραπάνω ανακοίνωσε ο πολιτειακός υπουργός Υγείας του Σάο Πάολο, Ζαν Γκοριντστέιν. Όπως πρόσθεσε, τα αποτελέσματα των δοκιμών στη Βραζιλία γίνονται γνωστά αποκλειστικά από το κέντρο βιοϊατρικής έρευνας του ινστιτούτου (Butantan Institute) το οποίο έχει συμφωνήσει με τη Sinovac για την παραγωγή του εμβολίου.

Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται μετά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν την Τετάρτη, καθώς δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δοκιμών. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη το Butantan αρνήθηκε να προσδιορίσει το ποσοστό αποτελεσματικότητας από μια δοκιμή με 13.000 εθελοντές, επικαλούμενo τις συμβατικές του υποχρεώσεις με τη Sinovac: δημιουργώντας, έτσι, εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια της έρευνας.


Σήμερα, λοιπόν, ο Γκοριντστέιναν ανακοίνωσε ότι οι πρώτες δοκιμές έδειξαν αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη του 50% (ποσοστό που αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή Υγείας της Βραζιλίας, Anvisa) και μικρότερη του 90%. Όπως πρόσθεσε, το Υπουργείο Υγείας δεν έλαβε τα συνολικά αποτελέσματα των δοκιμών της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρίας, η οποία πρόκειται να εξετάσει τα στοιχεία των δοκιμών, πριν ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο CoronaVac δείχνει 91,25% αποτελεσματικότητα στις δοκιμές που γίνονται στην Τουρκία, σύμφωνα με ενδιάμεσα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: