16.12.20

Διαγωνισμός για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ...


Η ΔΕΗ, μετά το χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο, δημοσίευσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη που είναι η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος η... καταληκτική ημερομηνία είναι 29η Ιανουαρίου του 2021. Αφού αξιολογηθούν οι προϋποθέσεις η ΔEΗ θα προχωρήσει σε short list υποψηφίων προκειμένου να εκκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού με τις δεσμευτικές προσφορές.

H ΔEΗ όπως ενημερώνει τους επενδυτές πριν τον διαγωνισμό, προτίθεται να μεταβιβάσει στον ΔΕΔΔΗΕ τα περιουσιακά στοιχεία του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το χρέος και τις υποχρεώσεις που ανήκουν στην επιχείρηση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή δήλωσε ότι ο επενδυτής θα έχει ενισχυμένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ, ενώ τόνισε τη σημασία της ιδιωτικοποίησης ως προς την υλοποίηση της κυβερνητικής στρατηγικής που είναι ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η διαδικασία της πώλησης του 49% θα έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες από δέκα ήταν τελικά οι συμμετοχές στο market test που προηγήθηκε, μεταξύ των οποίων αρκετά infrastructure funds αλλά και ευρωπαίοι διαχειριστές δικτύων, μια ανταπόκριση που κρίνεται αρκετά ικανοποιητική τόσο από πλευράς αριθμού, όσο κυρίως ονομάτων.

Ανάμεσά τους funds, τόσο από την Ευρώπη, όσο και εκτός, τα οποία έχουν ήδη παρουσία ή «κοιτάζουν» εδώ και καιρό την ελληνική αγορά με ειδίκευση σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε υποδομές συγκοινωνιών και ενέργειας.

Ο ακριβής αριθμός, πάντως, των «μνηστήρων» που θα δηλώσουν παρόντες στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, υπολογίζεται ότι θα γίνει γνωστός στα τέλη Ιανουαρίου.

Δέλεαρ για την συμμετοχή στο διαγωνισμό , πέραν του ισχυρού «story» που κουβαλάει ο ΔΕΔΔΗΕ και το γεγονός ότι πρόσφατα η ΡΑΕ ολοκλήρωσε την διαδικασία έγκρισης του σταθερού εσόδου, το οποίο προσδιορίστηκε στο 7% για το 2020 και στο 6,7% για την επόμενη τετραετία.

Επενδύσεις 2,3 δισ ευρώ μέχρι το 2025
Αποτιμώντας την συμμετοχή στο market test, άνθρωποι με γνώση των διεργασιών, δηλώνουν ικανοποιημένοι, ενώ κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ ποντάρουν σε υψηλό τίμημα, με όπλο το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο του ΔΕΔΔΗΕ, ύψους 2,3 δισ ευρώ, έως το 2025.

Το πλάνο περιλαμβάνει αρκετά εμβληματικά project: Από την τοποθέτηση 7,5 εκατομμυρίων νέων ψηφιακών μετρητών που θα αντικαταστήσουν τα σημερινά παμπάλαια "ρολόγια", έργο προϋπολογισμού 850 εκατ ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι τις επενδύσεις αναβάθμισης και δημιουργίας νέων δικτύων και φυσικά το project των οπτικών ινών...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: