23.12.20

Αποζημίωση 100 εκατομμυρίων ευρώ...



...ζητούν συγγενείς νεκρών από κορονοϊό στην Ιταλία...

Αγωγή, με την οποία ζητούν να τους δοθεί κρατική αποζημίωση για τον θάνατο συγγενών τους από Covid-19, κατέθεσαν σε δικαστήριο της Ρώμης πεντακόσιες οικογένειες. Η αγωγή στρέφεται κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα και του κυβερνήτη της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα.

Οι... ενάγοντες θεωρούν υπεύθυνους την προεδρία της κυβέρνησης και το ιταλικό υπουργείο Υγείας για ελλιπή και καθυστερημένη αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ζητούν αποζημίωση συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Αν η αγωγή τους εκδικαστεί και γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, κάθε οικογένεια θα πρέπει να πάρει 200.000 ευρώ.

Στην αγωγή οι συνήγοροι των εναγόντων επισημαίνουν ότι βάσει στοιχείων που έχουν συλλέξει, τόσο η κεντρική κυβέρνηση, όσο και η περιφέρεια της Λομβαρδίας, αντιμετώπισαν χαοτικά την πρώτη φάση της πανδημίας, καθυστέρησαν αδικαιολόγητα την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Επίσης, επισημαίνουν ότι δεν εισακούστηκε ούτε η άποψη της επιτροπής επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση Κόντε.


Η αγωγή γίνεται από μια επιτροπή που ονομάζεται «Noi Denunceremo» (Θα πάμε στα δικαστήρια) που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο για να εκπροσωπήσει τους συγγενείς θυμάτων του κορονοϊού από το Μπέργκαμο, μια από τις πόλεις της Λομβαρδίας που επλήγησαν όσο ελάχιστες από την πανδημίας.

Η Ιταλία, από την αρχή της πανδημίας έχει χάσει σχεδόν 70.000 ανθρώπους από τον Φεβρουάριο, με τη Λομβαρδία να είναι από τις πλέον πληγείσες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: