9.12.20

Διασπορά κορονοϊού σε μονάδες εκτροφής μινκ ...


...της Δυτικής Μακεδονίας...

 Συναγερμός έχει σημάνει σε περισσότερες από 10 μονάδες εκτροφής μινκ στη Δυτική Μακεδονία, μετά τη θανάτωση τουλάχιστον... 1800 μινκ στην Κοζάνη εξαιτίας του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, σε 10 μονάδες της Καστοριάς, των Γρεβενών και της Κοζάνης υπάρχουν ήδη προσβεβλημένα ζώα, ενώ ακόμα 3 μονάδες ελέγχονται, έπειτα από επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσα στους εκτροφείς. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο βαθμός μεταδοτικότητας του κορονοϊού μέσω των μινκ με τις επιβεβαιωμένες μονάδες να εισέρχονται πλέον σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης χωρίς να επιβάλλεται η θανάτωση των ζώων. 

 Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές της Δυτικής Μακεδονίας μετά τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων σε μονάδες εκτροφής μινκ της Καστοριάς, των Γρεβενών και της Κοζάνης. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για πέντε φάρμες σε Σιάτιστα και Γαλατινή, οι οποίες ήδη αριθμούν κρούσματα ανάμεσα στα ζώα, ενώ στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς βρίσκονται θετικές ακόμα τέσσερις μονάδες, εκ των οποίων οι δύο με μεγάλο αριθμό ζώων, που παραμένουν όμως ασυμπτωματικά.

 Σε μονάδα στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών έχουν, επίσης, εντοπιστεί θετικά κρούσματα ανάμεσα σε μινκ, ενώ στην περιοχή, καθώς και τη Νεάπολη Κοζάνης, υπάρχουν ακόμα τρεις φάρμες υπό έλεγχο μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στους εκτροφείς. Σημειώνεται πως οι θετικές μονάδες εισέρχονται πλέον σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, χωρίς να επιβάλλεται θανάτωση των ζώων, καθώς υπάρχει ήδη διασπορά. Ο ιός φαίνεται να είναι ίδιος σε εργαζόμενους και ζώα, ενώ αναμένονται και νέες δειγματοληψίες.

 Την ίδια στιγμή τα rapid test στους εργαζόμενους συνεχίζονται με τις συνολικά 90 φάρμες της Δυτικής Μακεδονίας να ελέγχονται με αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας. Ο βαθμός μεταδοτικότητας του κορονοϊού μέσω των μινκ παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστος με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι θετικά, με τη μετάλλαξη του ιού να έχει, ωστόσο, αποκλειστεί μετά την αποκρυπτογράφηση του γενετικού υλικού ζώων και εργαζομένων. 

 Υπενθυμίζεται πως περισσότερα από 1.800 μινκ προερχόμενα όλα από την ίδια φάρμα εκτροφής στην περιοχή του Βοΐου Κοζάνης θανατώθηκαν πριν μερικές εβδομάδες με ευθανασία, καθώς διαπιστώθηκε πως είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό...

 Πηγή:thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: