9.11.20

Φάουτσι: Το εμβόλιο της Moderna...



...μπορεί να έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με εκείνο της Pfizer...
Το εμβόλιο έναντι του νέου κορωνοϊού που αναπτύσσουν από κοινού Pfizer και BioNTech θα έχει «τεράστιο αντίκτυπο» στη μάχη κατά της πανδημίας, υπογράμμισε ο Άντονι Φάουτσι κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων.

Η... αποτελεσματικότητα του εμβολίου, πάνω από 90%, «είναι απλώς εξαιρετική», πρόσθεσε ο Δρ. Φάουτσι τη Δευτέρα σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει η Moderna ενδέχεται να έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με το εμβόλιο της Pfizer, επειδή βασίζεται στην τεχνολογία mRNA.

Ο Δρ. Φάουτσι, έχει κατά καιρούς αναφέρει ότι ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 50-60%, δεδομένης της έντασης της πανδημίας, θα είναι αποδεκτό.

Ο αριθμός των υπό δοκιμή εμβολίων που θα αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά έχει σημασία για την ταχύτητα με την οποία θα μπορέσει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός κατά του νέου κορωνοϊού.

Η Pfizer και η BioNTech αναφέραν σήμερα ότι η κλινική δοκιμή που είχε δύο ομάδες εθελοντών (εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο) έδειξε ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου άνω του 90% σε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Αυτό σημαίνει ότι η προστασία από τη λοίμωξη Covid-19 επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, που περιλαμβάνει δύο δόσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Δρ Αλμπερτ Μπουρλά χαρακτήρισε το ποσοστό του 90% «μια σημαντική ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

Η είδηση για την αποτελεσματικότητα του υπό δοκιμή εμβολίου έχει προκαλέσει φρενίτιδα στις διεθνείς αγορές. O Dow Jones κάνει «ράλι» 1.200 μονάδων. Η μετοχή της Pfizer έχει εκτοξευτεί κατά σχεδόν 7,5%, της BioNTech κατά 8,5% και της Moderna κατά 6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: