9.11.20

Ολικό lockdown αμέσως ή χιλιάδες θάνατοι...


Δραματική η προειδοποίηση του προέδρου των συλλόγων των γιατρών στην Ιταλία, Φιλιπο Ανέλι: «Εάν δεν ληφθεί άμεσα η απόφαση, σε ένα μήνα θα έχουμε 10.000 θανάτους».

«Την τελευταία εβδομάδα έχουμε καταγράψει κατά... μέσο όρο 1.000 ασθενείς και πάνω από 300 θανάτους την ημέρα. Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα έχουμε δέκα χιλιάδες περισσότερους θανάτους και πέντε χιλιάδες ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Χρειαζόμαστε δραστικά μέτρα άμεσα», αναφέρει ο Ανέλι.

Η προειδοποίηση των ιατρικών συλλόγων αναφέρεται και στο βάρος που καλείται να φέρει το σύστημα υγείας της χώρας. «Είτε θα σταματήσουμε την μετάδοση, είτε ο ιός θα μας σταματήσει», γράφει ο Ανέλι, διότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει ακόμα και στις "κίτρινες" περιοχές, όπου σύντομα θα βρεθούμε να αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση με αυτή στις "κόκκινες"».

Το ολικό lockdown που ζητούν οι ιατρικοί σύλλογοι μπορεί να είναι ένα ακραίο μέτρο, παραδέχεται ο Ανέλι, αλλά «τα πολύ ανησυχητικά δεδομένα που φτάνουν από διάφορες περιοχές της χώρας, οδηγούν το εθνικό σύστημα υγείας στα όρια του. 

Με κατά μέσο όρο εισαγωγή στις ΜΕΘ 116 επιπλέον ασθενών την ημέρα και εάν δεν αλλάξει η τάση, σε 30 ημέρες θα έχουμε 3.000 ασθενείς στις εντατικές σε σύνολο 5.000 διαθέσιμων κλινών, που ήταν ο αριθμός στις ΜΕΘ τον περασμένο Μάρτιο για ασθενείς με Covid. Επίσης αλήθεια είναι ότι σήμερα έχουν αυξηθεί οι κλίνες, αλλά δεν έχουμε αρκετούς γιατρούς και νοσοκόμες για να διαχειριστούν τις επιπλέον μονάδες».

Από την άλλη τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από  ασθενείς με Covid στις απλές μονάδες θεραπείας. Μέσα σε μια εβδομάδα εισήχθησαν άλλοι 1.000. Και αυτό σημαίνει, λέει ο Ανέλι, ότι μέσα στον επόμενο μήνα, μπορεί να έχουν συνολικά 30.000 ασθενείς που θα προστεθούν στις 26.000 που ήδη νοσηλεύονται...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: