6.11.20

Lockdown υπό την απειλή κατάρρευσης του ΕΣΥ...


Τo δεύτερο lockdown που τίθεται σε ισχύ από αύριο αποτελεί την πρώτη μεγάλη πολιτική ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι μια ήττα που συνεπάγεται κόστος και φθορά για την κυβέρνηση, που εκθέτει προσωπικά τον... πρωθυπουργό για καίριες ολιγωρίες, παραλείψεις και λάθη, και που βάζει την κοινωνία σε διπλή – υγειονομική και οικονομική – περιπέτεια άδηλης έκβασης.

Η πρώτη γραμμή άμυνας που επιστρατεύεται είναι η εκρηκτική έξαρση της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη. Δεν βγαίνει όμως όλη η Ευρώπη από μια ιστορική, δεκαετή οικονομική κρίση όπως η Ελλάδα. Και δεν βρίσκεται όλη η Ευρώπη σε καθολικό lockdown – στην Ιταλία και στην Γερμανία, για παράδειγμα, τα περιοριστικά μέτρα δεν είναι οριζόντια.

Και στο ίδιο το Μαξίμου, άλλωστε, γνωρίζουν ότι το αγωνιώδες και σπασμωδικό lockdown αποκάλυψε την μεγάλη αδυναμία του συστήματος: Το γυμνό ΕΣΥ για το οποίο κανένα μέτρο ενίσχυσης και θωράκισης δεν ελήφθη από τον Απρίλιο μέχρι τώρα.

Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι επιδημιολόγοι στην κυβέρνηση την Τετάρτη ήταν ο ορισμός του σοκ: Από τις 26 Οκτωβρίου και μετά η επιδημιολογική καμπύλη είχε μπει σε ανεξέλεγκτη εκτίναξη, ο δείκτης θετικότητας είχε ανέβει στο 10, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία είχαν φθάσει στις 173 την ημέρα, και – το πιο κρίσιμο – η αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων ήταν 200 προς 100.

Πολύ απλά, η επιτροπή Τσιόδρα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι το σύστημα Υγείας είναι έτοιμο να κρασάρει πριν καν δοκιμαστεί. Και ότι εάν δεν υπήρχαν άμεσα μέτρα, οι προβολές έδειχναν ότι το επόμενο δεκαήμερο θα είχαμε 1.000 εισαγωγές ασθενών covid ημερησίως, με τους 100 έως 150 εξ αυτών να χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Με αυτά τα δεδομένα το lockdown ήταν μονόδρομος. Ενδεχομένως δεν θα ήταν, εάν η κυβέρνηση δεν είχε περάσει το… state of mind καλοκαίρι του θριάμβου επί του ιού. Εάν αντί για αστυνόμους είχε προσλάβει εκπαιδευτικούς για να αραιώσουν οι μαθητές στις σχολικές τάξεις και οδηγούς λεωφορείων για να μην στοιβάζονται οι πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Εάν επίσης το υποχρεωτικό τεστ covid που ανακοινώθηκε χθες για όσους εισέρχονται στην χώρα, είχε επιβληθεί από το καλοκαίρι κόντρα στην άρνηση της ΤUI. Κι εάν ακόμη ο Βασίλης Κικίλιας δεν θυμόταν να καταθέσει, εκπρόθεσμα, χθες το βράδυ τροπολογία για επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ και 300 μόνιμες προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ, αλλά το είχε κάνει από τον Απρίλιο.

Το πρόβλημα είναι πως τώρα ουδείς γνωρίζει εάν, και πόσο, αργά είναι πια. Το χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων για το lockdown είναι σχήμα μάλλον ρητορικό και καθόλου δεσμευτικό. Η εκτίμηση στην επιτροπή των επιδημιολόγων, σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr, είναι πως η επιδημιολογική καμπύλη το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να ανεβαίνει, τα ημερήσια κρούσματα θα ξεπεράσουν τις 3.000 χιλιάδες και, στο καλό σενάριο, η κατάσταση θα αρχίσει να σταθεροποιείται μετά το εικοσαήμερο.

Το, δε, σχέδιο που τώρα ανασύρεται – πάντοτε στο καλό σενάριο – είναι το «σχέδιο ακορντεόν»: η σταδιακή άρση και επαναφορά των περιορισμών, αναλόγως, των επιδημιολογικών δεδομένων, έως την άνοιξη κι έως ότου προκύψει το εμβόλιο.

Εως τότε τίποτα δεν θα είναι εύκολο, ούτε στην κοινωνία, ούτε στην οικονομία. Οι εκτιμήσεις στο υπουργείο Οικονομικών είναι πως, μόνον από το νέο lockdown, η ύφεση θα βαθύνει τουλάχιστον κατά 2,5 μονάδες – δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση θα ξεπεράσει το 10% και στην χειρότερη μπορεί να φθάσει και στο 12%. Το έλλειμμα υπολογίζεται ήδη στο 10%, κι όσο για την ανάκαμψη ή την ύφεση του 2021 ο,τιδήποτε συζητείται αυτή την στιγμή είναι κενό γράμμα.

Για την κυβέρνηση δεν θα είναι εύκολη ούτε η πολιτική διαχείριση. Η ανοχή της περασμένης άνοιξης και η σιωπηλή συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα υπάρξει αυτή την φορά. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες για την αναζωπύρωση της πανδημίας και σκοπεύει να τις αναδείξει. Και η χθεσινή κριτική από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ περί «εγκληματικής αμέλειας» προϊδεάζει για τους τόνους και την ένταση της αντιπαράθεσης…

Νικόλ Λειβαδάρη

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: