29.11.20

Το φιάσκο των Ελληνικών Hoaxes...



Τα ξέρετε τα Ελληνικά Hoaxes; Αν όχι, να σας πω εν τάχει περί τίνος πρόκειται: είναι ένα site που αναζητά (λέει) και αποκαλύπτει (λέει, ξανά) τα fake news στο Διαδίκτυο. Τα περισσότερα από... αυτά που βγάζει βέβαια είναι φαιδρά. Να ένα παράδειγμα: «Πήγε σε οίκο ανοχής στη Θεσσαλονίκη και έφτασε μέχρι την Πάτρα». Να κι άλλο ένα: «Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα ΔΕΝ περιστρέφεται». Και γελάει ο κόσμος.

Αλλά ουκ ολίγες φορές ασχολείται και με σοβαρά πράγματα. Πολιτικά. Και όλο τυχαίως παίρνει πάντοτε το μέρος της κυβέρνησης. Το θέμα ωστόσο δεν είναι η πολιτική τους στάση, αλλά πώς κάνουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δουλειά τους. Και πολλές φορές την κάνουν τραγικά.

Την εβδομάδα αυτή ασχολήθηκαν με μία πληροφορία που κυκλοφόρησε και έλεγε ότι μεταφέρονται ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη. Την είδηση την έβγαλε στο Mega ο πολιτικός ρεπόρτερ Γιάννης Χρηστάκος που έχει πάντοτε καλό ρεπορτάζ: «Θα υπάρξει ισχυρή μετακίνηση αστυνομικών δυνάμεων από άλλες περιοχές προς τη βόρειο Ελλάδα», είπε.

Τα Ελληνικά Hoaxes αποφάσισαν να τσεκάρουν αν ισχύει ή όχι η πληροφορία. Και πώς το τσέκαραν, τι έρευνα έκαναν; Απλώς τηλεφώνησαν στην Αστυνομία. Μη γελάτε, παρακαλώ. Το γραφείο Τύπου της ΓΑΔΑ τούς είπε ότι «η πληροφορία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Και αυτό ήταν. Τα Ελληνικά Hoaxes, χωρίς να κάνουν τίποτε άλλο, αποφάνθηκαν πως το Mega κυκλοφόρησε fake news: «Σύμφωνα με τα ανωτέρω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η είδηση περί ισχυρής μετακίνησης αστυνομικών δυνάμεων προς τη βόρεια Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κατά συνέπεια οι υπό εξέταση ισχυρισμοί καταρρίπτονται» έγραψαν τα Hoaxes.

Δεν είναι καταπληκτικό; Να είσαι συντάκτης επί χρόνια, να κάνεις καθημερινά ρεπορτάζ και να κρίνεσαι διαρκώς, και να έρχεται ένας τύπος από τα Ελληνικά Hoaxes και να σου λέει πως οι ισχυρισμοί σου καταρρίπτονται επειδή τηλεφώνησα στην Αστυνομία και μου το διέψευσε;

Από την στήλη "TOP 10 media" του Δημητρη Κανελλόπουλου (efsyn.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: