20.11.20

Ξεκίνησε η μεταφορά ασθενών χωρίς covid...


...από τις κλινικές που επιτάχθηκαν σε άλλες ιδιωτικές...

Ξεκίνησε η μεταφορά ασθενών που νοσηλεύονταν σε ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε άλλες ιδιωτικές μονάδες, προκειμένου να μετατραπούν οι πρώτες σε κλινικές Covid.

Σύμφωνα με το grtimes.gr και το thesstoday.gr, αυτή την ώρα ασθενοφόρα μεταφέρουν τους ασθενείς που δεν... είναι θετικοί στον κορονοϊό και νοσηλεύονταν στην Κλινική Σαραφιανός, προς άλλη ιδιωτική μονάδα υγείας της πόλης, προκειμένου στην πρώτη να μεταφερθούν ασθενείς με Covid.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, του οποίου η κλινική Λυσίμαχος είναι μία από τις δύο (σ.σ.: Euromedica η άλλη), εκ των οποίων έγινε επίταξη από την Πολιτεία για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτες, «ο κορονοϊός βρήκε άπαντες απροετοίμαστους και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο».

Ο ίδιος ανέφερε πως στη συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική η οποία διαθέτει δυναμικότητα 100 κλινών, νοσηλεύονται περίπου 50 ασθενείς, ενώ εξυπηρετεί και 25 νεφροπαθείς που έρχονται μέρα παρά μέρα για αιμοκάθαρση.

«Πληροφορήθηκα από τα κανάλια σήμερα το πρωί για την επίταξη. Είχα πάρει χθες το έγγραφο για να το προωθήσω στους συναδέλφους, στο οποίο η κυβέρνηση ζητά να παραχωρήσουν οι κλινικές της Θεσσαλονίκης 200 κλίνες ΜΕΘ μέχρι τις 9 το βράδυ. Μέχρι χθες, η απάντηση ήταν ότι χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να αποσυμφορήσουμε το σύστημα υγείας, παίρνοντας τους ασθενείς που είναι non covid. Οι ασθενείς με κορονοϊό θα νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτή ήταν η συμφωνία και τον Μάρτιο στην πρώτη φάση της πανδημίας, και τώρα τον Σεπτέμβρη, μέχρι προχθές που υπήρξε μια σύσκεψη στα γραφεία της Θεσσαλονίκης της ΥΠΕ», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας πως «το θέμα είναι να θεραπεύσουμε, να σώσουμε ανθρώπους και όχι να μεταδώσουμε εμείς τον ιό. Αυτό είναι πρωτεύον και αυτή ήταν η διαφωνία μας. Στο ότι εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε φορείς μετάδοσης» και πρόσθεσε πως υπήρξε συμφωνία με δύο κέντρα αποκατάστασης περιφερειακά της πόλης με 124 και 200 κρεβάτια, αντίστοιχα, ωστόσο δεν προχώρησε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιοι είναι οι κίνδυνοι για να γίνουν φορείς μετάδοσης, ο κ. Σαραφιανός απάντησε ότι όταν έχεις ένα ασανσέρ και περάσει ένας νεφροπαθής για να κάνει αιμοκάθαρση και σε πέντε λεπτά περάσει ένας με κορονοϊό, και ξέρουμε ότι ζει ο ιός επί μέρες, τότε κινδυνεύει είτε ο ένας είτε ο άλλος να κολλήσει.

Επίσης «τα ειδικά μέτρα προστασίας που έχουμε πάρει είναι αυτά που προβλέπονται από τις ιδιωτικές κλινικές. Για αντιμετώπιση κορονοϊού είναι διαφορετικά άρα θα πρέπει και τα μέτρα ασφαλείας να είναι αυξημένα και να υπάρξει εκπαίδευση προσωπικού και γιατρών», σημείωσε.

Όπως είπε στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού για περιστατικά Covid, η οποία δεν υπάρχει. «Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε αλλά υπάρχουν παράπλευρες συνέπειες. Μετά από ένα χρονικό διάστημα που θα τελειώσει ο κορονοϊός ή δε θα χρειάζονται κλίνες και θα μπορέσει να ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας, ποιος ασθενής ή ποιος γιατρός θα έρθει να νοσηλευτεί εδώ όταν ξέρει ότι νοσηλεύονταν ασθενείς με Covid; Άρα είναι και το μετά, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο. Όπως γίνεται και με την κλινική στο Περιστέρι, που ήταν στην πρώτη φάση της πανδημίας και έχει πρόβλημα» είπε. 

Ερωτηθείς σχετικά αν φοβάται τον «στιγματισμό», απάντησε ότι «δυστυχώς υπάρχει αυτή η ψυχολογία. Ακόμη και όταν ξεκίνησε το lockdown, οι ασθενείς ακύρωναν τις εισαγωγές, ακόμα και απλές διαγνωστικές εξετάσεις και τις αφήνουν για μετά, γιατί φοβούνται να μπουν σε υγειονομική μονάδα μη τυχόν και κολλήσουν», ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι «το προσωπικό μοιράζεται με φύλλα πορείας, «όπως γίνεται στον πόλεμο»...

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: