5.11.20

Με το βλέμμα στα Χριστούγεννα......το μήνυμα του Τζόνσον για το lockdown...
Να μείνουν στο σπίτι κάλεσε απόψε τους Βρετανούς ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς η χώρα εισέρχεται στο δεύτερο εθνικό lockdown.

Σήμερα αναγκάστηκαν... να κλείσουν παμπ, εστιατόρια και όλα τα καταστήματα που δεν πουλάνε είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε αρκετές αναφορές στα ερχόμενα Χριστούγεννα και τα έθεσε ως ορόσημο.


«Η βρετανική κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές συνεργάζονται για μια κοινή προσέγγιση για την περίοδο των Χριστουγέννων, επειδή όλοι μας θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι οικογένειες μπορούν να ενωθούν, όπου και αν ζουν», ανέφερε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι συμβουλές που έχω λάβει τονίζουν ότι τέσσερις εβδομάδες είναι αρκετές ώστε αυτά τα μέτρα να έχουν πραγματικό αντίκτυπο, ώστε αυτοί οι κανόνες να λήξουν. Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία μπορεί να επιστρέψει σε κάποια μορφή κανονικότητας πριν τα Χριστούγεννα, αν οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν Χριστούγεννα όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά και θα είμαστε σε θέση να ξανανοίξουμε πριν τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα τεστ και ιχνηλάτησης της Covid-19 που εφάρμοσε η χώρα, τόνισε ότι αυτό δεν είχε το αποτέλεσμα που επιθυμούσε η κυβέρνηση, ωστόσο αυτό βελτιώνεται.

«Κατανοώ την απογοήτευση των ανθρώπων με το τεστ και την ιχνηλάτηση του NHS (σ.σ. το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας) και έχει δεχθεί πολύ κριτική και σαφώς χρειάστηκε ορισμένες φορές πολύς χρόνος οι άνθρωποι να πάρουν τα αποτελέσματα τους, αλλά το πρόγραμμα βελτιώνεται», είπε και συμπλήρωσε:

«Ναι, δεν είχε τόσο μεγάλη επίδραση όσο θα θέλαμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τον εντοπισμό ατόμων που πάσχουν από την ασθένεια, προσδιορίζοντας τις περιοχές όπου οι άνθρωποι έχουν προσβληθεί με την ασθένεια, καταφέραμε να μειώσουμε το (ποσοστό) R (σ.σ. δείκτης αναπαραγωγής των κρουσμάτων του κορονοϊού) με τρόπο που δεν νομίζω ότι θα το πετυχαίναμε διαφορετικά».

Παράταση οικονομικής στήριξης 

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα παραταθεί το δαπανηρό σχέδιο για την αναστολή συμβάσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε, μεταξύ άλλων στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, την πρώτη μέρα του νέου lockdown στη χώρα. 

Ο Ρίσι Σουνάκ ενίσχυσε σήμερα περαιτέρω το οικονομικό του σχέδιο διάσωσης της χώρας από την πανδημία, ύψους 200 δισ. λιρών (261,72 δισ. δολαρίων).

Μεταξύ άλλων, ο Σουνάκ παρέτεινε έως τα τέλη Μαρτίου το πρόγραμμα, βάσει του οποίου καλύπτεται το 80% του μισθού των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις αναστέλλονται προσωρινά. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα παράσχει δισεκατομμύρια λίρες στήριξης σε άλλες θέσεις εργασίας.

«Είναι σαφές ότι οι οικονομικές επιπτώσεις διαρκούν πολύ περισσότερο για τις επιχειρήσεις απ’ ό,τι οι όποιοι περιορισμοί και γι’ αυτό τον λόγο αποφασίσαμε να παρατείνουμε τη στήριξή μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα σήμερα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι αυξάνει τις αγορές κρατικών ομολόγων κατά 150 δισ. λίρες (196 δισ. δολάρια), βοηθώντας την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την αύξηση στις κρατικές δαπάνες.

Σε προληπτική καραντίνα ο υπουργός Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ μπήκε σε αυτο-απομόνωση, αφότου ήρθε σε επαφή με πρόσωπο που αργότερα διαγνώστηκε θετικό στη νόσο Covid-19, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε σήμερα ότι ένα πρόσωπο με το οποίο ήλθε πρόσφατα σε στενή επαφή, διαγνώστηκε θετικό στον νέο κορονοϊό», επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου του Φόρεϊν Όφις.

«Σε συμφωνία με τις κυβερνητικές οδηγίες και τους κανόνες του NHS, ο υπουργός Εξωτερικών προέβη αμέσως στα απαραίτητα βήματα για να αυτοαπομονωθεί για το απαιτούμενο διάστημα. Θα συνεχίσει να εργάζεται από μακριά κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: