19.11.20

Από άλλοθι εμπόδιο…


Η διεύρυνση της Ε.Ε. προς ανατολάς, που αποφάσισαν οι τότε 15 στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο του 2002, αποδεικνύεται μια... διαχρονική τροχοπέδη σε κάθε βήμα προς την κατεύθυνση εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 

 Ετσι, ενώ ακόμη δεν έχει σβήσει ο απόηχος των αντιρρήσεων των «φειδωλών» του Βορρά, το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, στην καλύτερη των περιπτώσεων, απειλεί με άγνωστης διάρκειας καθυστέρηση τη λειτουργία του Συμφώνου Ανάκαμψης. 

 Οι ευθύνες του Βερολίνου για τη διεύρυνση χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία εμβάθυνση είναι γνωστές αλλά όχι σε όλη τους την έκταση. Η ενισχυμένη συνεργασία που υιοθετήθηκε το 1997 απέβλεπε στη διασφάλιση της δυνατότητας της ευρωζώνης να λειτουργήσει ως σκληρός πυρήνας ενισχυμένης συνοχής της Ε.Ε. Με άλλα λόγια, αν το Ταμείο Ανάκαμψης είχε συμφωνηθεί από τους 19 της ευρωζώνης και όχι από τους 27 της Ε.Ε., η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία δεν θα είχαν τη δυνατότητα να προβάλουν βέτο, όπως άλλωστε δύο εκ των «φειδωλών», οι εκτός ΟΝΕ Σουηδία και Δανία. 

 Το να λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης από την Ε.Ε. ήταν στρατηγική επιλογή της Γερμανίας μετά την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008. 

 Ο λόγος προφανής, καθώς το Βερολίνο είχε επιλέξει το βήμα σημειωτόν ως προς την εμβάθυνση, σε πλήρη αντίστιξη με το Παρίσι που ήθελε επιτάχυνση. Οι συσχετισμοί στην Ε.Ε. των 27 ήταν και παραμένουν πιο ευνοϊκοί για τη Γερμανία στην ευρωζώνη των 19. 

 Οταν ο Σαρκοζί συγκάλεσε στις αρχές Νοεμβρίου του 2008 την πρώτη διάσκεψη κορυφής της ευρωζώνης η Μέρκελ απειλούσε να μη συμμετάσχει, για να υποχωρήσει τελικά μόνον όταν ανακοινώθηκε η συμμετοχή του πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

 Για περισσότερα από δέκα χρόνια οι μινιμαλιστές της Ανατολής και οι «φειδωλοί» του Βορρά ήταν το άλλοθι της περιχαράκωσης της Γερμανίας απέναντι στην πίεση του Νότου για περισσότερη εμβάθυνση και αλληλεγγύη. Λίγους μήνες μετά τους «φειδωλούς», το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας πιστοποιεί ότι το άλλοθι είναι πλέον σοβαρό εμπόδιο στην καθυστερημένη ρεαλπολιτίκ του Βερολίνου...

 Γιώργος Καπόπουλος

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: