10.11.20

Επιτελική σαρία στα πανεπιστήμια...


«Σαν έτοιμος από καιρό», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απασφάλισε αμέσως μόλις δόθηκε η αφορμή (που τώρα εγείρει σοβαρότατες υποψίες προβοκάτσιας) με τον άθλιο διασυρμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ Δημήτρη Μπουραντώνη. 

Απασφάλισε και πλέον η... επιτελική σαρία του νεοφιλελεύθερου εξωκοινοβουλευτισμού και της παραθεσμικής δημοκρατίας δείχνει γρυλίζοντας τα δόντια της. Κανείς λοιπόν δεν έχει δικαίωμα να λέει ότι δεν ξέρει, ότι δεν κατάλαβε, ότι έλειπε και δεν άκουσε. Τώρα η Δημοκρατία χρειάζεται την παρουσία όλων, της Προέδρου της Δημοκρατίας περιλαμβανομένης. 

Γιατί τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας μπορεί να ταιριάζουν στο στόμα ενός Νίκου Θέμελη (ο κατοχικός νομάρχης Κοζάνης και μετέπειτα -το 1955- υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Καραμανλή, που είχε πει «πας πολεμών τους Γερμανούς δεν είναι Έλλην»), αλλά αποτελούν ντροπή που αντανακλά στην ουσία ύπαρξης μιας σύγχρονης Δημοκρατίας όταν εκφέρονται από τον πρωθυπουργό της.

Όταν εξαγγέλλεις την ίδρυση ενός αστυνομοκρατούμενου πανεπιστημίου, όχι προσβάλλοντας απλώς την ιστορία και την ουσία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά καταργώντας βάρβαρα την ίδια τους την ύπαρξη, τούτο αφορά και την ύπαρξη της Δημοκρατίας. Δηλαδή αφορά τους πάντες, μηδενός και μηδεμιάς εξαιρουμένων. 

Ένα πανεπιστήμιο που -σύμφωνα με τον εξαγγελθέντα, από τον πρωθυπουργό, εφιάλτη- θα λειτουργεί υπό καθεστώς αστυνομίας των πανεπιστημίων, με αστυνομικό έλεγχο προσβασιμότητας, με αυστηροποίηση νόμων εισηγμένων από ντίλερς και ψηφισμένων από ενεργούμενα (γιατί μόνο τέτοιοι μπορούν να συμπράξουν σε αυτό το βαρύτατο έγκλημα), για αδικήματα (πραγματικά ή κατά -στρεβλή- φαντασία) που θα τελούνται εντός του πανεπιστημίου, ένα τέτοιο πανεπιστήμιο υπό το κράτος του τρόμου που θα λειτουργεί περισσότερο ως προαύλιος χώρος σωφρονιστικών ιδρυμάτων και όχι ως χώρος ελευθερίας ιδεών, έρευνας, εμβάθυνσης της δημοκρατίας, εμβάθυνσης του Λόγου έναντι της βίας που προκαλεί -εκτός από το κράτος- η άγνοια, τότε αυτό το πανεπιστήμιο δεν είναι πανεπιστήμιο.

Είναι χώρος παραγωγής εξωνημένων συνειδήσεων και εξειδικευμένων δερβίσηδων της οικονομοκρατορίας του πιο άγριου και αδίστακτου καπιταλισμού. Ένα πανεπιστήμιο όπου τα παιδιά των «ψυκτικών Περιστερίου», οι «πελάτες σχολείου» (του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο όρος), αν καταφέρουν να φτάσουν ώς εκεί, θα εκπαιδεύονται για να βγουν «οδηγοί οδοστρωτήρων» στις μεγάλες λεωφόρους των συντριμμένων ανθρώπων. 

Με άλλα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εξήγγειλε ένα πανεπιστήμιο, αλλά ένα εργοστάσιο παραγωγής χωροφυλάκων υψηλής εξειδίκευσης. 
Μια κρεατομηχανή που θα κάνει πολτό τη Δημοκρατία, με όσα υψηλά ιδεώδη περιλαμβάνει η μεγαλειώδης αυτή έννοια. 

Ιδεώδη, βέβαια, για τα οποία έτρεξαν ποταμοί αίματος για να τα υπερασπιστούν τα πιο ωραία μυαλά και οι πιο έντιμες ψυχές. Και όλοι ξέρουμε ποιοι ήταν παρόντες και ποιοι απόντες (όταν δεν αντιμάχονταν) σ’ αυτό τον τιτάνιο αγώνα, που, βέβαια, δεν έχει τελειωμό, γιατί η δημοκρατία είναι καθημερινή κατάκτηση.

Ας φανταστούμε ποια θα ήταν η κατάσταση στην σημερινή τραγική συνθήκη όπου μια ολόκληρη κοινωνία παλεύει με νύχια και με δόντια να σταθεί όρθια, ηθικά, πολιτικά, πρακτικά, αν δεν υπήρχε ως αρωγός μια τεράστια επιστημονική κοινότητα -με ιστορία αγώνων, δημοκρατικής παιδείας, κοινωνικής ευθύνης και αγάπης για τον άνθρωπο- από παιδιά της διπλανής πόρτας που επιστρέφουν με ηρωισμό τις καλημέρες, τα δάκρυα, τα γλέντια, τα όνειρα, «τα πάθια και τους έρωτες» που τους δόθηκαν απλόχερα. Ας φανταστούμε, στη θέση τους, μια κοινότητα από εξαγριωμένους για χρήμα αυθέντες, μανιασμένους από φόβο χωροφύλακες, ανεπίδεκτους ελευθερίας ιεροφάντες και αδάκρυτους αλγεσίθυμους εμπόρους.

Ας φανταστούμε, για να κατανοήσουμε τη φρίκη που ρέει «χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ» από τα πρωθυπουργικά χείλη όταν λέει: «Μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής, έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά έχει αριστερό προσωπείο».

Ξεχειλίσαμε...

Υ.Γ. Το κείμενο γράφτηκε πριν το ηχηρό χαστούκι της Συνόδου των Πρυτάνεων στις προτάσεις Μητσοτάκη που κάνει ακόμη πιο επονείδιστες αυτές τις προτάσεις...

Κώστας Καναβούρης

koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: