11.11.20

«Αγκιστρωμένος» στη Θεσσαλονίκη ο κορονοϊός...


Θετικός ο ένας στους τρεις που κάνει τεστ...

Στην καρδιά της επιδημίας, παραμένει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, με τα ποσοστά θετικών τεστ αλλά και τη αμείωτη ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία να αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία για... τη δραματική κατάσταση που επικρατεί.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, το ποσοστό θετικότητας στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στο 32%, δηλαδή περισσότεροι από τρεις στους 10 που ελέγχεται είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Πρόκειται για πολύ υψηλό ποσοστό, με δεδομένο ότι είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το ποσοστό θετικότητας της χώρας, το οποίο με τη σειρά του είναι επίσης υψηλό, και κυμαίνεται στο 14%.

Το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη είναι τεράστιο και δεν φαίνεται να έχει ελεγχθεί ακόμη μετά και το εθνικό πέραν του τοπικού lockdown. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 311 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που έγιναν χθες σε ολα τα νοσοκομεία της χώρας, οι 120 έγιναν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, δηλαδή το 38% των χθεσινών εισαγωγών λόγω κορωνοϊού έγιναν στα τρία νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.

Υπό τα δεδομένα αυτά, το σχέδιο που ενεργοποίησε το υπουργείο Υγείας για την ανάπτυξη άλλων 50 κλινών ΜΕΘ σε κλινικές των νοσοκομείων της πόλης επιστρατεύοντας τον φορητό εξοπλισμό του υπουργείου, δηλαδή τους αναπνευστήρες, φαίνεται ότι δρομολογείται σε καίρια στιγμή ώστε να καλύψει τις σημαντικές και αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού. Αυτές θα προστεθούν στις 118 κλίνες ΜΕΘ που έχουν ήδη διατεθεί για την επιδημία.

Αναφορικά, με τις νοσηλείες στις ΜΕΘ η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασία Κοτανίδου, είπε κατά την συνέντευξη Τύπου πως, από την αρχή της επιδημίας, έχουν νοσηλευτεί 900 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων έχουν λάβει εξιτήριο οι 330. Επίσης, ανέφερε για τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ της χώρας ότι κυμαίνεται από 35% έως 37%. «Η γενική θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ είναι 60 αsθενείς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε άτομα με πολύ βαρύ ιστορικό και θεωρείται πολύ χαμηλό διεθνώς» σημείωσε.

Τα «βαριά» επιδημιολογικά δεδομένα

Ο χθεσινός απολογισμός σε νέα κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς αποτελεί για μια ακόμη μέρα μια θλιβερή, μελανή παράθεση στοιχείων σταθερά επιδεινούμενων σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων ημερών.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με χθες είναι 60%. Από τα 1.490 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα - αριθμός χαμηλός λόγω μειωμένων τεστ στα εργαστήρια το Σαββατοκύριακο- χθες καταγράφηκαν 2.384 κρούσματα. Οι διασωληνωμένοι επίσης αυξήθηκαν και ανέρχονται σε 263. Ακόμη πιο βαρύς είναι ο απολογισμός των θανάτων λόγω της λοίμωξης: 82 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή της το τελευταίο 48ωρο.

Η Θεσσαλονίκη παραμενει με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, στα 652, αλλά και η επιδημιολογική καμπύλη των κρουςματων στην Αττική αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα. Χθες καταγράφηκαν στο λεκανοπέδιο 588 νέα κρούσματα.

Με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων βρίσκεται στον επιδημιολογικό χάρτη και η Λάρισα (164).

Όλες οι περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας είναι επιβαρυμένες, αλλά στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση παρουσιάζουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, κάτω απο 60. Τέλος, με 11 κρούσματα κάνει την εμφανιση της και η Ευρυτανία, μια περιοχή που επί μεγάλο διάστημα ήταν ελεύθερη κορωνοϊού...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: