18.11.20

Γράφουν-σβήνουν μέτρα...


... εν μέσω επικοινωνιακών σόου και αύξησης κρουσμάτων... 

Περαιτέρω περιορισμούς φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς η νόσος Covid-19 συνεχίζει την εξάπλωσή της, θέτοντας στο «κόκκινο» το σύστημα Υγείας. 

Αναστάτωση στην κυβέρνηση προκαλεί η... 
νέα έξαρση των μολύνσεων Covid-19 που συνοδεύεται με υψηλό αριθμό νέων θανάτων και με νέο αρνητικό ρεκόρ στις διασωληνώσεις. Η πανδημία του κορονοϊού –η οποία συνεχίζει ασταμάτητα την εξάπλωσή της στη χώρα παρά τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown που έχουν επιβληθεί– φαίνεται να κλονίζει την κυβέρνηση που επανεξετάζει το πλάνο της για ανοιχτά μαγαζιά την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών: με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την αγορά. 

Άρση περιορισμών και σχέδιο εμβολιασμού 

Σημειώνεται πως μόλις το πρωί της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο άρσης των περιορισμών, παίρνοντας ως δεδομένο πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει «μια γρήγορη πτώση των κρουσμάτων». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, μετά το Σαββατοκύριακο αναμένεται μια κάθετη πτώση στις μολύνσεις από τα επίπεδα που βρισκόμαστε σήμερα και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την κατάσταση, ώστε να αναπτύξει το σχέδιο άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, «σταδιακό αν αυτό είναι απαραίτητο». Πρόσθεσε πως «ο στόχος είναι σε πρώτη φάση να ανοίξουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και το λιανεμπόριο, όπου δεν καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και υπερμετάδοση και στη συνέχεια καφετέριες κι εστιατόρια». 

Επιπλέον, το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σαν να είχε περάσει ήδη η μεγάλη μπόρα της πανδημίας και να έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας, επιδόθηκε σε ένα επικοινωνιακό σόου, παρουσιάζοντας το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού. Σημειώνεται ότι η παρουσίαση αυτού του προγράμματος έγινε χωρίς καν να υπάρχει ακόμη το εμβόλιο, αλλά ούτε και σαφές χρονοδιάγραμμα για την παραγωγή του.  

Αναδίπλωση μετά τις ανακοινώσεις 

Ωστόσο, η νόσος Covid-19 φαίνεται πως έχει τα δικά της «σχέδια». Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ξανά πάνω από 3.000 νέα κρούσματα, ταράσσοντας τη γαλήνη των κυβερνώντων. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στα νοσοκομεία (ειδικά της βόρειας Ελλάδας) είναι οριακή, καθώς καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών και των ασθενών που διασωληνώνονται σε ΜΕΘ. Μπροστά στα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση –που λειτουργεί εδώ και πολλούς μήνες με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και έπειτα από μακρά περίοδο εφησυχασμού– αναδιπλώνεται για ακόμα μια φορά και δείχνει έτοιμη να συζητήσει νέα μέτρα και περιορισμούς. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι και το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας, θέμα που αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι της σύσκεψης που θα έχει το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την επιτροπή λοιμωξιωλόγων. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση καθυστέρησε χαρακτηριστικά να κλείσει ερμητικά τα σύνορα της χώρας στον ιό, καθώς επέτρεψε αρχικά να εισέλθουν στη χώρα τουρίστες χωρίς να έχουν ελεγχθεί επαρκώς για τη νόσο Covid-19. Σημειώνεται τέλος ότι το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: