27.11.20

Ελλάδα: Τέταρτη στην ΕΕ σε θνησιμότητα ...


...από κορωνοϊό...

Μπορεί προκλητικά ο Άδωνις Γεωργιάδης να …«πανηγυρίζει» για τον …μικρό «αριθμό των νεκρών». Ο Β. Κικίλιας να τα βλέπει όλα καλά ακόμα και σε νοσοκομεία που δεν έχουν πλέον ΜΕΘ. Ο Γ. Γεραπετρίτης να ισχυρίζεται ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα... είχαμε και περισσότερους νεκρούς και ο Μητσοτάκης αδιαφορώντας για την υγειονομική κρίση να σχεδιάζει πότε θα …«σπάσει» την καραντίνα αλλά οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται στη χώρα κατατάσσουν την Ελλάδα ψηλά σε μια πολύ θλιβερή λίστα. 

 Την 4η θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε ποσοστό πιστοποιημένων θανάτων, σε σχέση με τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα COVID-19, εμφανίζεται η χώρα μας, με ποσοστό 1,63%, σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του Εuropean Center for Disease Prevention and Control ( ECDC) από την 1η Ιουλίου έως και την 23η Νοεμβρίου. Πανευρωπαϊκά, βρίσκεται στη 13η θέση μεταξύ 55 κρατών, κρατιδίων και αυτόνομων περιοχών.

 H ομάδα του iatronet.gr επέλεξε το συγκεκριμένο μακροχρόνιο διάστημα, (σχεδόν πέντε μήνες), για την αντιπαραβολή στοιχείων μέσω τη εφαρμογής που έχει αναπτύξει, προκειμένου να αποφύγει τυχόν συγκυριακές αλλοιώσεις. Να εξαιρέσει, επίσης, τα φαινόμενα ιλιγγιώδους υποκαταγραφής κρουσμάτων στις απροετοίμαστες για την διεξαγωγή μαζικών τεστ ευρωπαϊκές χώρες, κατά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε εμφάνιση διψήφιων ποσοστών θνησιμότητας, τα οποία γνωρίζουμε ότι απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Ποσοστά που κυμαίνονταν εκείνη την περίοδο ακόμη και μεταξύ 10% έως και 18% στις χώρες που επλήγησαν χειρότερα! 

 Η χρήση σημαντικού διαστήματος κρίθηκε, επίσης, απαραίτητη προκειμένου να “εξομαλύνει” το γεγονός ότι οι θάνατοι έπονται χρονικά κατά ένα διάστημα, από τα κρούσματα στα οποία οφείλονται. Άρα, οι αποβιώσαντες ενός μηνός από κορωνοϊό, δεν συσχετίζονται απόλυτα με τα κρούσματα του ίδιου μήνα, καθώς αφορούν και κρούσματα του προηγούμενου διαστήματος. 

 Όμως, και στο διάστημα από τον Ιούλιο ως σήμερα, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τον σχετικό πίνακα, οι αποκλίσεις στην εμφανιζόμενη θνησιμότητα, παραμένουν μεγάλες. Η Τουρκία, για παράδειγμα εμφανίζει ποσοστό σχεδόν 3%, την ώρα που η Νορβηγία βρίσκεται στο 0,25% και η Εσθονία στο 0,32%,. Δηλαδή περίπου στο 1/10! Αυτό όμως που μας αφορά ως Έλληνες, είναι γιατί εμφανίζει τόσο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας η Ελλάδα, όταν για παράδειγμα, η Γερμανία έχει ποσοστό θνησιμότητας 0,7% (μικρότερο από το μισό σε σχέση με μας) η Αυστρία 0,65% η Πορτογαλία 1,06% και η Κύπρος μόλις 0,33%, ήτοι πέντε φορές χαμηλότερο, όπως και η Δανία, η Νορβηγία και η Εσθονία...























Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: