10.11.20

Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει...


Ο Τραμπ δεν κάνει βήμα πίσω... 

Ο ένας μετά τον άλλον, έσπευσαν οι απανταχού ηγέτες να συγχαρούν τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις για την εκλογική νίκη τους. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, δεν έκρυψαν τον... ενθουσιασμό τους για την επικράτηση του Δημοκρατικού υποψηφίου. «Αμερική καλωσόρισες πίσω!», έγραψε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, εκφράζοντας τη διάθεση πολλών. Άλλοι, που διατηρούσαν στενούς δεσμούς με τον Ντόναλντ Τραμπ, επέλεξαν να αναφέρουν στο μήνυμά τους και τα "επιτεύγματα" του απερχόμενου προέδρου. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Τραμπ «για την φιλία που επέδειξε έναντι του Ισραήλ, αλλά και του ίδιου προσωπικά». Όλοι ανεξαιρέτως παρακολούθησαν με αγωνία την έκβαση της εκλογικής μάχης. 

Ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του στο Γουίλμινγκτον στο Ντελαγουέρ, ο Μπάιντεν τερμάτισε την παρατεταμένη ανησυχία, κηρύττοντας τη νίκη του. Δεσμεύθηκε, μάλιστα, να είναι «ένας πρόεδρος που θα επιδιώκει να ενώνει και όχι να διχάζει». Παρέθεσε τα ζητήματα που θα τον απασχολήσουν, ανακοινώνοντας ότι δεν πρόκειται να χάσει λεπτό. Σήμερα κιόλας Δευτέρα θα συγκροτήσει μονάδα διαχείρισης της πανδημίας, συγκεντρώνοντας αρμόδιους επιστήμονες. Η Χάρις θα είναι η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα αντιπρόεδρος στις ΗΠΑ. Τα φώτα της δημοσιότητας, άλλωστε, έχουν στραφεί πάνω της τις τελευταίες ημέρες. Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν μεταξύ αυτών που της απέστειλαν τα συγχαρητήρια τους. 

Το γεγονός, όμως, ότι μεσολαβούν 74 ημέρες από την εκλογική νίκη μέχρι την ανάληψη καθηκόντων του νέου προέδρου, στρέφει το ενδιαφέρον προς τον Τραμπ, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του. Ο Τραμπ επιμένει Η νέα θητεία ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου. Αυτό συμβαίνει με την τελετή της ορκωμοσίας, που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον. Ο νέος πρόεδρος και η αντιπρόεδρος ορκίζονται ενώπιον του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου. Τα αμερικανικά Μίντια ισχυρίζονται ότι ο γαμπρός του Τραμπ προσπάθησε να τον πείσει να αποδεχθεί την ήττα του. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της καμπάνιας του Τραμπ διέψευσε το γεγονός με ένα τουιτάρισμα: «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο». Το CNN, όμως, επέμεινε στην πληροφορία. Την ίδια στάση λέγεται ότι τήρησε και η σύζυγος του Μελάνια, η οποία εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει ο Τραμπ δημοσίως να αποδεχθεί την έκβαση των εκλογών. 

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο απερχόμενος πρόεδρος δεν είχε επικοινωνήσει με τον αντίπαλο του για να εκφράσει τα συγχαρητήριά του. Ούτε κάποιος άλλος από τον Λευκό Οίκο. Η συζήτηση, πάντως, έχει προσανατολιστεί στο γεγονός ότι ο Τραμπ μπορεί να ηττήθηκε, αλλά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει επηρεαστεί από τον “Τραμπισμό”. Όπως και η ίδια η αμερικανική κοινωνία. Στο μεταξύ ο Μπάιντεν προχωράει παρασκηνιακά τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, αλλά και για την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν το επιτελείο του στον Λευκό Οίκο. Από την πλευρά της, η Χάρις κάνει το ίδιο για το δικό της επιτελείο, αλλά και προετοιμάζεται να συμμετάσχει στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας...

Νεφέλη Λυγερού
slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: