2.11.20

Η Πενσιλβάνια θα βγάλει πρόεδρο στις ΗΠΑ...



Μία μέρα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τα επιτελεία των Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, η οποία αναδεικνύεται σε αυτήν η οποία θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από... το Σάββατο μέχρι και σήμερα έχει πραγματοποιήσει τέσσερις προεκλογικές συγκεντρώσεις, ενώ ο υποψήφιος των Δημοκρατικών περιοδεύει μέχρι και την τελευταία στιγμή στην Πενσιλβάνια μαζί με την υποψήφια για την αντιπροεδρία, Κάμαλα Χάρις. 

Όπως εξηγεί ο Τζος Σαπίρο, Γενικός Εισαγγελέας της Πολιτείας και Δημοκρατικός, «η Πενσιλβάνια είναι αυτή που θα κρίνει την εκλογή του προέδρου. Αν δούμε το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, θα καταλάβουμε ότι αυτό που θα ψηφίσει η Πενσιλβάνια θα ψηφίσει και όλη η χώρα».


Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ 4 έως 5 μονάδες, το οποίο είναι στο όριο του στατιστικού λάθους για κάποιες από αυτές. 

Να σημειωθεί ότι οι 20 εκλέκτορες της πολιτείας αυτής έχουν και ψυχολογική σημασία για τον Τζο Μπάιντεν, καθώς έχει διαμορφώσει την πολιτική πορεία εκεί, η έδρα της εκστρατείας του έως ότου ξέσπασε η πανδημία βρισκόταν στη Φιλαδέλφεια και έχει πραγματοποιήσει εκεί τις περισσότερες από τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις.

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, αντίστοιχη σημασία έχει η Φλόριντα, στους εκλέκτορες της οποίας οφείλει την εκλογή του το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ. Κανένας Ρεπουμπλικάνος δεν έχει κατορθώσει να εκλεγεί χωρίς τις ψήφους των 29 εκλεκτόρων της Φλόριντα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι ο Μπάιντεν θα κερδίσει τον Τραμπ και στη Φλόριντα, ωστόσο η διαφορά τους είναι πολύ μικρή και μέσα στο όριο του στατιστικού λάθους. Η εκστρατεία του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων θεωρεί ότι μπορεί να την κερδίσει χάρη στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων τους.

Ωστόσο, ακόμη και αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τη Φλόριντα, χρειάζεται ακόμη μία μεγάλη πολιτεία για να εξασφαλίσει τη νίκη και τη δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο. Και αυτή είναι η Πενσιλβάνια, όπου η διαφορά του από τον Τζο Μπάιντεν είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις άλλες κρίσιμες πολιτείες για τις εκλογές.

Αυτό τόνισε και ο Λου Μπαρλέτα, υψηλόβαθμο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία και από τους ισχυρότερους συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ. «Η Πενσιλβάνια θα καθορίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος. Και μπορεί να είναι ο Τραμπ».

Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί και κάποια στελέχη της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν θεωρούν ότι η νίκη για τον υποψήφιό τους μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την Πενσιλβάνια. Σύμφωνα με τη Μόλι Ρίτνερ, στέλεχος της εκστρατείας, «υπάρχουν πολλά μονοπάτια μέσα στο κολέγιο των εκλεκτόρων που μπορούν να μας δώσουν τη νίκη. Μπορούμε και χωρίς την Πενσιλβάνια».

Δεν συμφωνεί πάντως η αναλύτρια της εκστρατείας, Μπέκα Σίγκελ. «Αν χάσουμε την Πενσιλβάνια, οι πιθανότητές μας είναι πολύ λίγες», λέει.

Κρίσιμη για τις εξελίξεις θα είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων στις περιοχές όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου. Η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στην κομητεία Μπάτλερ, ταρακούνησε τους Δημοκρατικούς: «Αν δεν κάποιος αυτό το πλήθος, δεν μπορεί παρά να φοβηθεί ότι ο Τραμπ μπορεί να κερδίσει ξανά», έγραψε στο Twitter η Ρεμπέκα Κατζ, αναλύτρια στρατηγικής.

Επίσης, υπάρχει μια σημαντική ομάδα λευκών ψηφοφόρων στη βορειοανατολική Πενσιλβάνια, μελών της εργατικής τάξης, που το 2016 ψήφισαν Τραμπ, ενώ το 2012 είχαν ψηφίσει τον Μπαράκ Ομπάμα. Οι Δημοκρατικοί γνωρίζουν ότι εκεί ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μεγάλη επιρροή, ακόμη και στους νέους που θα ψηφίσουν πρώτη φορά.

Από την άλλη, η ελπίδα των Δημοκρατικών είναι ότι ο Μπάιντεν έχει καταφέρει να κινητοποιήσει περισσότερους ψηφοφόρους από όσους είχε κινητοποιήσει η Χίλαρι Κλίντον, ενώ στις ενδιάμεσες εκλογές κέρδισαν αρκετές έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και ποιον θα ψηφίσουν οι Μαύροι Αμερικανοί. Πολλοί νέοι Αφροαμερικανοί στην Πενσιλβάνια φαίνεται να προτιμούν τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ γενικότερα η κοινότητα των Αφροαμερικανών θεωρούν ότι ο Μπάιντεν δεν τους εκφράζει και ότι τους έχει προδώσει στο παρελθόν.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τις αμερικανικές εκλογές

Οι αμερικανικές εκλογές σε αριθμούς

Ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το τι ισχύει και πώς διαμορφώνεται η εικόνα μία μέρα πριν από την 3η Νοεμβρίου

Γιατί ψηφίζουν

Τρίτη 3 Νοεμβρίου οι Αμερικανοί ψηφίζουν για πρόεδρο, μέρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. όπως κάθε τέσσερα χρόνια, οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου.

10 πολιτείες κλειδιά

Η προεδρία θα κριθεί σε 10 πολιτείες, που μπορεί να κλίνουν υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος. Η Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, η Φλόριντα, η Αϊόβα και το Οχάιο ήταν ουσιώδους σημασίας για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Και στην Τζόρτζια, την Αριζόνα, τη Βόρεια Καρολίνα και το Τέξας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν είναι φέτος σε θέση να διεκδικήσει τη νίκη.

35 γερουσιαστές και 435 βουλευτές

Εκτός από πρόεδρο, 230 εκατ. Αμερικανοί ψηφίζουν για την ανανέωση του Κογκρέσου. Οι υποψήφιοι διεκδικούν τις έδρες 35 γερουσιαστών και 435 βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι Δημοκρατικοί έχουν σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και όλα δείχνουν ότι θα τη διατηρήσουν. 

Αν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγεί πρόεδρος και οι Δημοκρατικοί ανακτήσουν επίσης τον έλεγχο της Γερουσίας, το κόμμα τους θα ελέγχει όλους τους μεγάλους θεσμούς της ομοσπονδιακής εξουσίας στην Ουάσινγκτον για πρώτη φορά από την αρχή της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Πόσοι εκλέκτορες δίνουν τη νίκη

Οι αμερικανικές εκλογές διεξάγονται με έμμεση καθολική ψηφοφορία και βάσει ενός ιδιαίτερου μηχανισμού.

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για 538 μεγάλους εκλέκτορες, οι οποίοι εκλέγουν τον πρόεδρο. Για να κερδίσει τις εκλογές, ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τον μαγικό αριθμό των 270 μεγάλων εκλεκτόρων.

Σε κάθε πολιτεία, ο αριθμός των μεγάλων εκλεκτόρων υπολογίζεται προσθέτοντας τον αριθμό των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων (ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό της πολιτείας) στον αριθμό των γερουσιαστών (δύο για κάθε πολιτεία).

230.000.000

Διακόσια τριάντα εκατομμύρια Αμερικανοί καλούνται να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, μια ψηφοφορία που συχνά χαρακτηρίζεται από σημανική αποχή. Όμως στις φετινές εκλογές μπορεί να καταγραφεί ισχυρή συμμετοχή.

Η πρώιμη ψηφοφορία έχει ήδη σπάσει όλα τα ρεκόρ, καθώς πολλοί είναι οι ψηφοφόροι που προτιμούν να ρίξουν εκ των προτέρων την ψήφο τους στην κάλπη ώστε να αποφύγουν τα πλήθη την ημέρα των εκλογών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το 2016 είχαν ψηφίσει περίπου 138 εκατομμύρια Αμερικανοί. Φέτος, μέχρι και σήμερα, έχουν ήδη ψηφίσει 92 εκατομμύρια ψηφοφόροι, αριθμός ρεκόρ που προϊδεάζει για υψηλή συμμετοχή συνολικά στις εκλογές φέτος.

6,6 δισ. δαπάνες

Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν και δαπανήθηκαν από τις ομάδες των προεκλογικών εκστρατειών κονιορτοποίησαν κάθε ρεκόρ. Από τους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές έχουν δαπανηθεί 6,6 δισ. δολάρια, δηλαδή 2 δισ. περισσότερα απ' ό,τι είχε δαπανηθεί κατά τη μονομαχία Κλίντον-Τραμπ, σύμφωνα με μια μελέτη του Center for Responsive Politics.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει κατακλύσει τις πολιτείες-κλειδιά με διαφημιστικές καταχωρίσεις, είναι πρώτη στις δαπάνες. 

Συνολικά περισσότερα από 14 δισ. δολάρια έχουν δαπανηθεί για το σύνολο των ψηφοφοριών της 3ης Νοεμβρίου, εκ των οποίων περισσότερα από 7 δισ. δολάρια για τις έδρες στο Κογκρέσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: