24.11.20

Αυστρία: Να διακοπεί η προενταξιακή βοήθεια στην Τουρκία...


Την αφαίρεση από την Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διακοπή κάθε... προενταξιακής βοήθειας», ζητά σε σημερινές δηλώσεις του ο Λούκας Μαντλ, ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος στην Αυστρία Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, με την ευκαιρία της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

 «Η τουρκική κή ηγεσία συνεχίζει την πορεία της αντιπαράθεσης. Το τουρκικό κράτος εξακολουθεί και κάνει τα πάντα για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η πιο πρόσφατη πρόκληση ήταν στον κυπριακό παραθαλάσσιο οικισμό Βαρώσια η οποία παρουσιάστηκε ως πικνίκ», επισημαίνει ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, αρμόδιος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας του κόμματός του στο Ευρωκοινοβούλιο. «Αυτό που είναι πραγματικά απόλυτα σαφές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι ότι ολόκληρο το νησί της Κύπρου είναι έδαφος του κράτους-μέλους της ΕΕ, Κύπρος, και αυτό μόνον ο Ερντογάν δεν το αναγνωρίζει», σημειώνει ο ίδιος. 

 «Η ΕΕ βρίσκεται αδιαμφισβήτητα και ομόφωνα στο πλευρό των κρατών-μελών της, της Κύπρου και της Ελλάδας», τονίζει ο Λούκας Μαντλι, υπογραμμίζοντας ότι «μετά τις παράνομες εξορύξεις στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου, τις απροκάλυπτες πολεμικές αποστολές στη Λιβύη και τη Συρία και την πυροδότηση πολέμου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, η πρόσφατη δράση της στα Βαρώσια είναι άλλο ένα λιθάρι του μωσαϊκού στην καταστροφική εικόνα που δείχνει η τουρκική ηγεσία». 

 «Τρικ» του Ερντογάν

 «Ίσως ο Ερντογάν ακολουθεί αυτήν την καταστροφική πορεία για να αποσπάσει την προσοχή από την καταστροφική οικονομική του αποτυχία, αλλά η ζημιά που προκαλεί το τουρκικό καθεστώς είναι τεράστια και οι Τούρκοι δεν θα ξεγελαστούν μακροπρόθεσμα από αυτούς τους απροκάλυπτους ελιγμούς», προειδοποιεί στις δηλώσεις του ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, στις οποίες καταλήγει λέγοντας: «αισθάνομαι συνδεδεμένος με τους ανθρώπους στην Τουρκία οι οποίοι αξίζουν μια καλύτερη κυβέρνηση». 

 Υπενθυμίζεται πως ο Λούκας Μαντλ είχε ζητήσει επανειλημμένα τον περασμένο Σεπτέμβριο την άμεση προετοιμασία από την τότε επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, «εξαιτίας της απαράδεκτης συμπεριφοράς της προς κράτη-μέλη της ΕΕ (Ελλάδα και Κύπρο), συμπεριλαμβανομένων των απειλών πολέμου», την οριστική διακοπή από την ΕΕ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το «καθεστώς Ερντογάν» και την αναστολή της προενταξιακής βοήθειας προς την 'Αγκυρα.

 «Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Τουρκίας, πρέπει να προετοιμαστούν αμέσως, είναι η λογική συνέπεια και πρέπει αυτές να είναι σε θέση να τεθούν σε ισχύ χωρίς καθυστέρηση, εάν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι για άλλη μια φορά απλός ελιγμός από την τουρκική ηγεσία, και εάν ο Ερντογάν συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο σε βάρος των κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου», είχε αναφέρει ο Αυστριακός ευρωβουλευτής...

 AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: