29.11.20

Βήματα χαλάρωσης, ατομική ευθύνη και συμμόρφωση...


Ο πρωθυπουργός μίλησε για άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων χωρίς να κάνει γνωστό το χρονοδιάγραμμα. Αναφέρθηκε σε «κάποια μέτρα που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα» ωστόσο αποτίναξε από πάνω του την όποια ευθύνη ισχυριζόμενος πως «ουδέποτε υπήρξε τέτοια εισήγηση». 

Προανήγγειλε... σταδιακή άρση του lockdown αναδεικνύοντας εκ νέου τη σημασία της ατομικής υπευθυνότητας και ανέδειξε ως κύριο μέσο για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας τη συμμόρφωση.

Στη Θεσσαλονίκη, που βιώνει δραματικές ώρες λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας, βρέθηκε το Σάββατο ο πρωθυπουργός επισκεπτόμενος τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και «Ιπποκράτειο», το Κέντρο Υγείας στον Εύοσμο, το κέντρο του ΕΚΑΒ στην Πυλαία ενώ είχε συναντήσεις του με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και είχε την ευκαιρία, δεν ανέφερε ούτε λέξη για την υποστελέχωση και τις τραγικές ελλείψεις των νοσοκομείων και περιορίστηκε να πεί (status fm) πως «παρά την πρωτοφανή πίεση που δέχτηκε το σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία άντεξαν, αντέχουν και θα αντέχουν».


Επίπλαστη εικόνα καταγγέλουν εργαζόμενοι των νοσοκομείων 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε εν μέσω της δραματικής κατάστασης που βιώνει η βόρεια Ελλάδα εξαιτίας του υψηλού ιικού φορτίου με τους εργαζόμενοι από το «Ιπποκράτειο» να καταγγέλλουν πως παρουσίασε μια επίπλαστη εικόνα και πως το «σόου» του στη συμπρωτεύουσα έγινε σε προστατευόμενο περιβάλλον, καθώς ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών του νοσοκομείου αποκλείστηκε από τη συνάντηση στο προαύλιο.


Ο πρωθυπουργός κατά την σύντομη ξενάγησή του στο νοσοκομείο υποσχέθηκε «την αμέριστη στήριξη της πολιτείας και την αμέριστη προσωπική φροντίδα» του, αφού παρέλαβε ως δώρο έναν πίνακα από τα χέρια συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ.

Στη συνέχεια από το «Παπαγεωργίου» είπε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην οικογένεια του νοσοκομείου «για ότι έχει κάνει» και το χαρακτήρισε (σ.σ. το νοσοκομείο) ως ένα «από τα κορυφαία της Ελλάδας».

Ωστόσο, αρνήθηκε να παραλάβει το ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων, οι οποίοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας αλλά σε μεγάλη απόσταση, αφού δεν τους επετράπη να πλησιάσουν, και καταγγέλλουν ότι για μήνες δεν υπήρξε ουσιαστικός σχεδιασμός, όπως επίσης ότι το υπουργείο αρκούνταν σε υποδείξεις της τελευταίας στιγμής, χωρίς να εξασφαλίζει προσωπικό και προσλήψεις.

«Η πραγματικότητα στην υγεία της Θεσσαλονίκης δεν έχει καμία σχέση με την επίπλαστη εικόνα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση» σχολίασε ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του «Παπαγεωργίου», Λάμπρος Δερμεντζόγλου.


«Η υγεία στη Θεσσαλονίκη νοσεί και νοσεί βαριά. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μονοθεματικά νοσοκομεία Covid και δυστυχώς υπάρχει πελώριο πρόβλημα για τον πληθυσμό της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Γιορτές με «μία συν μία οικογένεια»

Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός παρεχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο Status fm στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στις εορτές ζήτησε «λίγη υπονομή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια» λέγοντας πως καταλαβαίνει απόλυτα «την κούραση, τη στεναχώρια, τον θύμο ακόμη και τον φόβο για ό,τι έχει συμβεί εδώς στην Θεσσαλονίκη». Και έστειλε το μήνυμα: «Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές».

Ο κ. Μητσοτάκης,δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τον κυβερνητικό σχεδιασμό περί της σταδιακής άρσης του lockdown, προϊδέασε πως η κυβέρνηση θα είναι πολύ προσεκτική και συντηρητική στην προσέγγιση της: «Δεν επιτρέπεται τώρα, που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, τώρα που θα ξεκινήσουμε να χαλαρώνουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα, αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο» προειδοποίησε και ανέδειξε εκ νέου τη σημασία της ατομικής υπευθυνότητας για τη συμμόρφωση στα μέτρα των ειδικών, ως το κύριο μέσο για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.


Επανέλαβε πως η κυβέρνηση εξόπλισε «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» και πως «αυτήν τη στιγμή έχουμε πάνω από 1230 κλίνες, όταν παραλάβαμε 567» ενώ παράμεινε σταθερός στην ιδεοληπτική προσέγγιση για επιτάξεις επιτάξεις ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων λέγοντας πως «δεν υπάρχει εισήγηση από το υπουργείο Υγείας».

Ανέφερε επίσης πως έχει κάνει την αυτοκριτική υποστηρίζοντας ότι «πιθανώς κάποια μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα» φρόντισε ωστόσο να μην πάρει ακέραια την ευθύνη συμπληρώνοντας πως «ουδέποτε υπήρξε τέτοια εισήγηση».

Όσον αφορά την οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως το κράτος έχει κάνει πολλά σε ό,τι αφορά στην οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοιού, επικαλούμενος μεταξύ άλλων το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και το προστατευτικό πλέγμα για τους εργαζομένους, που δεν μπορούν να εργαστούν εν όσω διαρκεί το lockdown. Σε ό,τι αφορά στην κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η οικονομική πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίθηκε στις πρόσφατες εκλογές.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: