26.11.20

Δυστύχημα για τη χώρα...


Η διαπίστωση πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα με όρους επικοινωνίας δεν συνιστά στο ελάχιστο υπερβολή. Είναι μια σκληρή πραγματικότητα η οποία στις συνθήκες της πανδημίας έχει... τραγικές επιπτώσεις για την κοινωνία. Γιατί με επικοινωνιακούς όρους ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν τα πραγματικά προβλήματα.

Αν αποκάλυψε κάτι η πανδημία, αυτό αφορά την ανάγκη ενός ισχυρού Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αλλά η κυβέρνηση κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ούτε στις αναγκαίες προσλήψεις προχώρησε ούτε το ΕΣΥ ενίσχυσε ουσιαστικά.

Τρανή απόδειξη των προθέσεών της ο νέος προϋπολογισμός για το 2021, που έχει μειωμένες δαπάνες για την Υγεία κατά 600 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα που τις χρησιμοποιεί το κράτος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού χρυσοπληρώνονται.

Η πανδημία απέδειξε, επίσης, πως ένα ισχυρό ΕΣΥ συνιστά μέγιστη στήριξη της οικονομίας της χώρας σε συνθήκες σαν αυτές που βιώνουμε τώρα. Η προσφυγή στην πρώτη και στη δεύτερη καραντίνα που γονάτισαν την οικονομία προέκυψε από την ανάγκη να κρατηθεί όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχουμε σήμερα.

Αν αυτό το σύστημα ήταν ακόμη πιο ισχυρό, αν είχε περισσότερες δυνατότητες και αντοχές, οι πολιτικές καθολικού εγκλεισμού του πληθυσμού θα ήταν λιγότερο αναγκαίες και σίγουρα πιο σύντομες, ενώ θα είχαν σωθεί περισσότεροι συμπολίτες μας.

Η κυβέρνηση δεν αδιαφορεί μόνο για το παρόν. Αδιαφορεί και για το μέλλον, λες και έχει από κάπου τη διαβεβαίωση ότι ο Covid-19 θα είναι η τελευταία πανδημία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η λογική λέει πως δεν θα είναι.

Κατά συνέπεια, θα έπρεπε από τώρα να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ με το βλέμμα στραμμένο σε αυτό που μπορεί να έρθει σε πέντε ή δέκα χρόνια. Μια συνετή κυβέρνηση αυτό θα έκανε. Η σημερινή δεν το κάνει. Αυτό είναι το τραγικότερο.

Γιατί αν είναι τραγωδία αυτό που ζουν οι πολίτες καθημερινά -ποιος πιστεύει πως δεν είναι;- είναι χίλιες φορές τραγωδία να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας μια κυβέρνηση δέσμια των ιδεοληψιών της, που δεν διδάσκεται από την πραγματικότητα, που αδιαφορεί για το μέλλον, που ωραιοποιεί την εικόνα της με επικοινωνιακά τεχνάσματα, στοχεύοντας στο πρόσκαιρο πολιτικό κέρδος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: