10.11.20

Ζευγάρι στη ζωή και στο εργαστήριο...


...ανακάλυψε το εμβόλιο για τον κορονοϊό...

Δύο απόλυτα αφοσιωμένοι επιστήμονες που προτίμησαν ακόμα και την επέτειο του γάμου τους να την περάσουν δουλεύοντας στο... εργαστήριό τους, κρύβονται σύμφωνα με δημοσίευμα της Sun, πίσω από το εμβόλιο της Pfizer που γέμισε ελπίδα όλη την ανθρωπότητα στη μάχη απέναντι στον κορονοϊό. 

Η 53χρονη Δρ. Οεζλέμ Τουερέτσι και ο 55χρονος Δρ. Ουγκούρ Σαχίν αποτελούν τους συνιδρυτές της εταιρείας BioNTech, η οποία συνεργάζεται με την Pfizer και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του εμβολίου. Η εταιρεία τους ασχολείται επίσης με την έρευνα για τον HIV και τη φυματίωση. Μάλιστα οι δύο επιστήμονες, γόνοι μεταναστών στη Γερμανία, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 100 πλουσιότερους Γερμανούς πολίτες. 

«Παρά τα επιτεύγματά του, δεν έπαψε ποτέ να είναι εξαιρετικά ταπεινός και ευχάριστος», σχολίασε για τον Δρ. Σαχίν ο Ματίας Κρομάγιερ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας MIG AG που χρηματοδοτεί την BioNTech και προσθέτει: «Είναι ένα πολύ σεμνό άτομο. Το φαίνεσθαι σημαίνει λίγα γι’ αυτόν».

Και ο Ελληνας της Pfizer

Το τρίτο εξίσου σημαντικό πρόσωπο του εμβολίου της Pfizer δεν είναι άλλο από τον Αλβέρτο Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας. Ο Ελληνας επικεφαλής της Pfizer, έχει συγκεντρώσει με τη σειρά του τα φώτα της δημοσιότητας όχι μόνο για την σπουδαία ανακάλυψη αλλά και για τον χαρακτήρα του.  Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Αλβέρτο Μπουρλά, δεν υπέκυψε στις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει νωρίτερα το εμβόλιο, ώστε να το εκμεταλλευτεί προεκλογικά.

Μάλιστα ο κ. Μπουρλά απευθύνθηκε στους υπαλλήλους του πριν από έναν μήνα και φέρεται να τους είπε ότι ήταν απογοητευμένος με το γεγονός ότι η έρευνά τους γινόταν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, ειδικά λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Μάλιστα, φέρεται να τους καθησύχασε λέγοντάς τους ότι η εταιρεία δεν θα υποκύψει στις πιέσεις αν δεν βεβαιωθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμενε ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ενώ έλεγε ότι είχε μιλήσει με την Pfizer και άλλες εταιρείες των οποίων τα πειραματικά εμβόλια προηγούνται στην παγκόσμια κούρσα. «Μίλησα στην Pfizer, μίλησα με όλους εκείνους που έπρεπε να μιλήσω, την Moderna, την Johnson & Johnson, και άλλους. Πηγαίνουν πιο γρήγορα από άλλους» είχε πει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής και Πρόεδρος της Pfizer φέρεται να είπε στους υπαλλήλους του μέρες μετά το debate ότι η εταιρεία προχωρούσε με την ταχύτητα της επιστήμης και όχι της πολιτικής, σύμφωνα με το Associated Press. «Η μόνη πίεση που αισθανόμαστε και το βάρος είναι μεγάλο είναι τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων, τα εκατομμύρια των επιχειρήσεων και εκατοντάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξαρτώνται από εμάς», φέρεται να είπε ακόμα...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: