6.11.20

Κρύβεται πίσω από τους επιστήμονες...


Πίσω από την επιτροπή των ειδικών επιχειρεί να κρύψει η κυβέρνηση τις ευθύνες της για την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, όπως έγινε πολύ καθαρό από την πρωτοφανή επιλογή του πρωθυπουργού να μην ανακοινώσει μόνος του προς τους πολίτες το,,, δεύτερο καθολικό λοκντάουν αλλά να βγει στο ίδιο κάδρο με τον Σωτήρη Τσιόδρα. 

Για τον ίδιο λόγο επέλεξε να τον προσφωνεί αλλεπάλληλες φορές μόνο με το μικρό του όνομα, θέλοντας -μέσα από την εικόνα οικειότητας- να δείξει ότι κυβέρνηση και επιτροπή ταυτίζονται και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με διαφωνίες που έχουν καταγραφεί από την πλευρά των ειδικών απέναντι σε χειρισμούς της κυβέρνησης από το στάδιο της άρσης του πρώτου λοκντάουν και μετά.

Μέσα σε αυτό το κάδρο, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε αυτό που είχε προλάβει ήδη να ανακοινώσει από τηλεοράσεως την προηγούμενη μέρα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δηλαδή γενικό λοκντάουν σε όλη τη χώρα, με απαγόρευση κυκλοφορίας και επιστροφή των SMS. H εφαρμογή του ξεκινάει αύριο Σάββατο στις 6 το πρωί και προγραμματίζεται για τρεις εβδομάδες. Ανοιχτά παραμένουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας, ντελίβερι, ενώ σε αντίθεση με το πρώτο λοκντάουν ανοιχτά θα παραμείνουν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής, όμως κλείνουν Γυμνάσια και Λύκεια, που θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι αρχικά η κυβέρνηση επέμενε υπέρ του να μείνουν ανοιχτές όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες, με το επιχείρημα ότι δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, στη συνέχεια έκλεισε τα Λύκεια στις μέχρι πρότινος «γκρι» περιοχές και τώρα σε όλη τη χώρα προχωρά πέρα από τα Λύκεια και στο κλείσιμο των Γυμνασίων. Διαφορά σε σχέση με το πρώτο λοκντάουν αποτελεί και η σημερινή καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις μετακινήσεις.

Ενίσχυση 800 ευρώ

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμα ενίσχυση 800 ευρώ αντί για 534 που ήταν στην πρώτη φάση για τους εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής, επέκταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έληγαν Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις είναι η κατάληξη των σπασμωδικών κινήσεων της κυβέρνησης, που έχασε τον έλεγχο της πανδημίας και που μέσα σε λίγες μόνο μέρες ανακοίνωσε τρεις διαφορετικές δέσμες μέτρων και ενώ τα προηγούμενα μέτρα ξεκίνησαν να εφαρμόζονται μόλις την Τρίτη. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τους σπασμωδικούς αυτούς χειρισμούς, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι υπήρξε «μία απότομη αλλαγή την τελευταία εβδομάδα», λέγοντας ότι «για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε και απόλυτα, υπήρξε μια εκθετική αύξηση της διασποράς του ιού».

Είπε επίσης ότι αυτή η αύξηση, αν δεν ανακοπεί, θα πιέσει ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ, το οποίο βέβαια η κυβέρνηση δεν φρόντισε να θωρακίσει το προηγούμενο διάστημα.

«Εγιναν και λάθη»

Στην ερώτηση της «Εφ.Συν.» αν, πέρα από την ατομική ευθύνη για την οποία μιλά συνεχώς ο πρωθυπουργός, υπάρχει και κυβερνητική ευθύνη και ποια είναι τα λάθη της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «υπάρχει και ατομική ευθύνη - συλλογική ευθύνη και κυβερνητική ευθύνη». Παραδέχτηκε ότι στην πορεία της πανδημίας «έχουν γίνει και λάθη», χωρίς να θελήσει ωστόσο να πει ποια είναι. Και τελικά ως λάθος ανέφερε μόνο τον «συνολικό εφησυχασμό» μετά το πρώτο κύμα, «ότι αυτό πέρασε, παρότι ξέραμε ότι θα ξαναερχόταν», το οποίο και πάλι όμως καταλήγει στην ατομική ευθύνη, ενώ χαρακτήρισε την κριτική της αντιπολίτευσης «ανυπόστατη».

Αργότερα βέβαια παραδέχτηκε την κυβερνητική ολιγωρία στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως «αν έπρεπε να γυρίσω το ρολόι του χρόνου πίσω, θα ήμουν πιο πιεστικός, ειδικά στη Θεσσαλονίκη όπου είχαμε ενδείξεις ότι τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα, να παίρναμε κάποια μέτρα ενδεχομένως νωρίτερα εκεί».

Επιπλέον, χωρίς να ερωτηθεί, ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί για τις εικόνες υπερσυνωστισμού που βίωναν καθημερινά οι πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την ενίσχυση των οποίων είχαν ζητήσει -όπως αποκάλυψε- οι ειδικοί. Και ισχυρίστηκε ότι «κάναμε το καλύτερο το οποίο μπορούσαμε», λέγοντας ότι «προφανώς θα μπορούσαμε, ενδεχομένως, να κάνουμε και κάτι περισσότερο. Δεν ξέρω τι θα ήταν αυτό, γιατί δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία από το πουθενά».

Γυμνάσια και Λύκεια

Για την αντίφαση να μένουν ανοιχτά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, ενώ κλείνουν Γυμνάσια και Λύκεια (παρότι η κυβέρνηση επέμενε ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης), ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά, αποσιωπώντας βέβαια το γεγονός ότι για τη μετακίνησή τους στο σχολείο κινητοποιούνται μεγάλες ηλικίες. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος δήλωσε πως «φαίνεται ότι αυτή η συμβολή των παιδιών στη μεταδοτικότητα του ιού στην κοινότητα αρχίζει και αυξάνει κλιμακωτά μετά την ηλικία των 10-12, δηλαδή μετά την ηλικία του Δημοτικού», ωστόσο επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα των σχολείων δίχασε την επιτροπή των ειδικών.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το αν συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις είχαν το πράσινο φως της επιτροπής και ισχυρίστηκε πως «όλες οι αποφάσεις μας πάρθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις των ειδικών», αν και έχουν καταγραφεί διαφωνίες των ειδικών με κυβερνητικούς χειρισμούς από το στάδιο του ανοίγματος μετά την πρώτη καραντίνα και ύστερα. Επιπλέον απέφυγε να απαντήσει γιατί δεν δίδονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής, ενώ δήλωσε ότι η τελική ευθύνη των αποφάσεων είναι της κυβέρνησης. Στην ερώτηση αυτή ο κ. Τσιόδρας δεν θέλησε να τοποθετηθεί...

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: