22.11.20

Συλλήψεις στη μεγάλη διαδήλωση...


...κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας στο Παρίσι...

Με επεισόδια και συλλήψεις τελείωσε το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι η διαδήλωση κατά του νόμου «καθολικής ασφάλειας» που καθιστά έγκλημα το να φωτογραφηθεί αστυνομικός την ώρα του καθήκοντος και να διακινηθεί η φωτογραφία του με πρόθεση να υποστεί βλάβη.

Οι οργανώσεις για... τα δικαιώματα και οι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος θα παραβιάσει την ελευθερία στην πληροφόρηση και θα βοηθήσει να αποκρυβούν καταχρήσεις από αστυνομικούς, όπως η υπερβολική χρήση βίας και η αστυνομική αυθαιρεσία. Το αδίκημα επιφέρει ποινές φυλάκισης έως ένα χρόνο και πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ.

Ωστόσο, όσοι στηρίζουν τον νόμο υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικοί και οι οικογένειές τους χρειάζονται προστασία από παρενόχληση, τόσο διαδικτυακά όσο και αυτοπροσώπως όταν είναι εκτός υπηρεσίας. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους διαφωνούντες, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία επί του επίμαχου άρθρου 24 για να προσθέσει τη φράση «με την επιφύλαξη του δικαιώματος ενημέρωσης».


Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ υποστήριξε ότι η φράση αυτή θα «εξαλείψει οποιαδήποτε αμφισημία σχετικά με την πρόθεση διασφάλισης του σεβασμού των δημοσίων ελευθεριών, προστατεύοντας παράλληλα καλύτερα εκείνους, την αστυνομία και τους χωροφύλακες, που διασφαλίζουν την προστασία του πληθυσμού».

Μερικές χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Τροκαντερό στο δυτικό Παρίσι, ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων, συνδικαλιστές και δημοσιογράφοι. Φώναζαν συνθήματα όπως «Όλοι θέλουν να φωτογραφήσουν την αστυνομία!» και «Ελευθερία!», ενώ κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Θα κατεβάσουμε τα τηλέφωνά μας όταν οι αστυνομικοί κατεβάσουν τα όπλα!». Στη διαδήλωση μετείχαν και μέλη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν και στη Μασσαλία, τη Λιλ, το Μονπελιέ, τη Ρεν, το Σεντ-Ετιέν και τη Νίκαια.

Ωστόσο στο Παρίσι, η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στο τέλος της διαμαρτυρίας και έως τις 7.45 μ.μ. (τοπική ώρα), είχαν συλληφθεί 23 διαδηλωτές και σύμφωνα με την αστυνομία τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός.

Την περασμένη Τρίτη, που άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση, δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν σε διαμαρτυρία που οδήγησε σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Το νομοσχέδιο πέρασε σε πρώτη ανάγνωση στην Εθνοσυνέλευση την Παρασκευή, ενώ η δεύτερη ανάγνωση στην Εθνοσυνέλευση θα γίνει την Τρίτη. Αν περάσει ξανά, θα πάει στη Γερουσία για περαιτέρω συζήτηση προτού καταστεί νόμος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: