25.11.20

Αγάντα, κόβιντ!...


Θανάσης Καρτερός

Μια μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα, δήλωσε περιχαρής ο συμπατριώτης μας Άλμπερτ Μπουρλά, CEO μιας από τις εταιρείες που ανακοίνωσαν ότι έχουν έτοιμο ή σχεδόν έτοιμο το εμβόλιο κατά του κόβιντ. Εκείνο που δεν ανακοίνωσε είναι ότι ήταν μια μεγάλη μέρα και... για την τσέπη του. Ακριβώς τη μέρα που οι μετοχές της εταιρείας του εκτοξεύτηκαν, λόγω της αναγγελίας του εμβολίου, ο ίδιος ρευστοποίησε πάνω από το 60% του χαρτοφυλακίου του και κέρδισε πάνω από 5,5 εκατομμύρια δολάρια. Καθόλου άσχημα, αν σκεφτείτε ότι το ποσό αυτό προστέθηκε στον μισθό και στα μπόνους του.

Να κι ένας που κερδίζει από την τραγωδία των πολλών λοιπόν. Ένας; Μην παίρνετε και όρκο. Γιατί αν ψάξουμε στα ψιλά των φαρμακευτικών και οικονομικών σελίδων, θα δούμε ότι και άλλοι μεγαλόσχημοι έχουν θησαυρίσει από την πανδημία. Σε πολλά εκατομμύρια αθροίζονται τα κέρδη από ρευστοποιήσεις που αποκόμισαν στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών, για τον ίδιο λόγο: Εμβόλιο. Αλλά και χωρίς να ψάξουμε πολύ, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας, για να δούμε ότι ένα πλήθος από κερδοσκόπους, μαυραγορίτες, φύλακες της υγείας μας, βαρόνους του φαρμάκου και των προστατευτικών μέτρων, θησαυρίζουν αυτή την εποχή.

Και δεν μιλάμε εδώ μόνο για τους κολλητούς του Μητσοτάκη, του Βρούτση, της Νικολάου και του Δημητριάδη, που αριστεύουν στις απευθείας αναθέσεις. Προμήθειες μασκών από μανάβικα, ειδών προστασίας από βουλκανιζατέρ, απεντομώσεις από εταιρείες συνεδρίων και επιμόρφωση ελικικού. Μιλάμε και για κλινικάρχες, που διαθέτουν κλίνες στο Δημόσιο σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές. Για τους άρχοντες των τεστ, για τους μαυραγορίτες της μάσκας -25 ευρώ το κομμάτι, στην αρχή της πανδημίας...-, για τους διακινητές τεράστιων ποσοτήτων από αντισηπτικά. Και λοιπούς, και λοιπούς.

Εταιρείες, εταίροι, και ανυπερθέτως εταίρες, σε έναν χορό κερδοσκοπίας, που κάποιοι τον βρίσκουν λαμπρό δείγμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Οι τιμές των εμβολίων ήδη έχουν καθοριστεί, θηριώδεις συμφωνίες με θηριώδη κέρδη υπογράφονται, οι πλούσιοι του πλανήτη γίνονται πλουσιότεροι και εξασφαλίζουν το εμβόλιό τους, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι κι εξασφαλίζουν τον θάνατό τους. Κι αν πεις ότι επείγει ένα εμβόλιο κατά του άδικου, καταστροφικού και φονικού καπιταλισμού, θα σε πουν εχθρό της Δημοκρατίας. Οι φιλελεύθεροι!...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: