28.11.20

ΚΙΝ.ΑΛΛ. ευρωπαϊκών προδιαγραφών...



Aν η πανδημία και οι αυστηροί περιορισμοί που επιβάλλουν τα απανωτά γενικά απαγορευτικά για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού λειτουργούν για τα περισσότερα κόμματα σαν εμπόδιο για να ξεδιπλώσουν τη δράση και τις πολιτικές τους, δεν συμβαίνει το ίδιο για το Κίνημα Αλλαγής και την προσπάθειά του να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Οι... δεσμοί του μοναδικού εγχώριου εκπροσώπου της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη είχαν κλονιστεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας του επίμονου αμφίπλευρου φλερτ, τόσο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τους Ευρωσοσιαλιστές, το οποίο όμως έχει ατονήσει εσχάτως, ίσως και λόγω του γεγονότος ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση, στη Χαριλάου Τρικούπη, ενδεχομένως και λίγο καιρό πριν από την πρωτόγνωρη περιπέτεια που περνά η ανθρωπότητα με τον κορονοϊό, είχαν ξεκινήσει με συστηματικό τρόπο εκείνες τις ενέργειες, σε επίπεδο παραγωγής πολιτικής δουλειάς και επαφών, που θα βοηθούσαν στην επιστροφή στο πρότερο καθεστώς της αγαστής και προνομιακής συνεργασίας.


Το αποτέλεσμα σήμερα, έπειτα από αρκετούς μήνες διεργασιών στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο, είναι ότι στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποκομίζουν την αίσθηση της αποκατάστασης -μεταξύ των Ευρωπαίων συνδαιτυμόνων του- της εικόνας μιας παράταξης με ολοκληρωμένο σχέδιο, επεξεργασμένες προτάσεις αλλά και στελέχη, νέα και παλιά, να πλαισιώνουν όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και τα αντίστοιχα φόρα.

«Η εντατικοποίηση των σχέσεων του Κινήματος Αλλαγής με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές το τελευταίο διάστημα, με αφετηρία τις ευρωεκλογές του 2019, είναι τέτοια, που ομολογουμένως κατατάσσεται πλέον στα πιο ενεργά κόμματα του PES», ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» αρμόδιες πηγές από τις Βρυξέλλες, παρατηρώντας ότι την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, στον αντίποδα, περιορίσει τη ρητορική των συνεργασιών στην Ευρώπη και δεν δείχνει να είναι αυτή η πρώτη του προτεραιότητα.

Ομαλοποίηση σχέσεων

Προκειμένου να αποτυπωθούν ανάγλυφα τα βήματα που έχουν διανυθεί προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης και βελτίωσης των δεσμών, υπενθύμιζαν την ηχηρή απουσία της Φώφης Γεννηματά σε εκδήλωση που είχε διοργανωθεί στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2019, με ομιλητή τον άλλοτε επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν, στην οποία είχε δώσει το «παρών» ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας ποικίλες πολιτικές αντιδράσεις.

Και σύγκριναν την ταραγμένη και ψυχρή εκείνη περίοδο με το τώρα, όπου αφ’ ενός το ΚΙΝ.ΑΛΛ. συμμετέχει με πλήθος εκπροσώπων του σε όλες τις συναντήσεις του PES λαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες για κορυφαία θέματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και η αξιοποίηση των πόρων προς τα κράτη-μέλη, η οικονομική πολιτική, τα εργασιακά, το μεταναστευτικό, η εξωτερική πολιτική, ο τουρισμός κ.λπ. Αφ’ ετέρου, η κ. Γεννηματά -και αυτή είναι μια παράμετρος που σίγουρα επηρέασε θετικά- διατηρεί πλέον μια ιδιαίτερα εποικοδομητική επαφή με τη νέα ηγέτιδα της ευρωομάδας, την Ισπανίδα Ιράτσε Γκαρθία, με την οποία μάλιστα υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση, σε αντίθεση με την ψυχρότητα που είχε κυριαρχήσει επί των ημερών του Γερμανού Ούντο Μπούλμαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από ένα μήνα η κ. Γκαρθία είχε λάβει μέρος σε τηλεδιάσκεψη με διευρυμένη ατζέντα, με την πρόεδρο, τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος σημειωτέον διαθέτει πλέον εμπειρία στο Ευρωκοινοβούλιο και ήταν ο εισηγητής της καίριας σημασίας απόφασης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU), και στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Στο επίκεντρο βρέθηκαν το δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, όπου διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων.

Αλλες πρόσφατες αξιοσημείωτες παρεμβάσεις της Φώφης Γεννηματά με τελικό αποδέκτη τους Ευρωπαίους ομολόγους της ήταν η πρόταση στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΣΚ για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο τύπου «Μάρσαλ» με έκδοση κορονο-ομολόγων, καθώς και η επιστολή για τη λήψη μέτρων στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας της Ελλάδας.

Επίσης, στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έλαβαν μέρος σε παρόμοιες εκδηλώσεις και συναντήσεις εργασίας (είτε διά ζώσης είτε εξ αποστάσεως), μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι και ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης πριν από ένα χρόνο στη σύνοδο των προέδρων και γραμματέων των Οργανώσεων Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ υπήρξε εκπροσώπηση σε συνέδρια και συνδιασκέψεις αδελφών σοσιαλιστικών κομμάτων σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, ενδεικτικές του ενδιαφέροντος και από την πλευρά των Βρυξελλών είναι οι διευρυμένες συμμετοχές που επρόκειτο να έχουν ηγέτες, επίτροποι και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στην πολιτική και ιδεολογική συνδιάσκεψη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που μετατέθηκε για αργότερα λόγω του Covid-19.

Για την έντονη επαναδραστηριοποίηση της Χαριλάου Τρικούπη στους ευρωπαϊκούς κύκλους μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στα δραστήρια μέλη του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με γραμματέα τον Γιάννη Δάλμα, ο οποίος έχει και την αρμοδιότητα του συντονισμού με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ανασύσταση Δικτύου

Καθοριστική θεωρείται άλλωστε η τοποθέτηση νέου διευθυντή, του Αρνε Σίλντμπεργκ, στο παράρτημα του Ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung στην Αθήνα, το οποίο είναι ένα ινστιτούτο παραγωγής πολιτικής σκέψης και ιδεών, προσκείμενο στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες του SPD, ενώ ιδιαίτερης βαρύτητας για τον κεντροαριστερό φορέα είναι η ανασύσταση του Δικτύου των Νέων Σοσιαλιστών (PES Activists), ένα μέρος του οποίου είχε αποχωρήσει από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετακομίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, πρόσωπα σε τομείς δράσης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που συνδιαμορφώνουν τις θέσεις του είναι οι Συλβάνα Ράπτη στο προεδρείο του ΕΣΚ, Ζέφη Δημαδάμα στην οργάνωση γυναικών, Γιώργος Καμίνης και Παναγιώτης Νίκας στη μεταναστευτική πολιτική, Κωνσταντίνος Φουτζόπουλος στην εξωτερική πολιτική, Αλέξανδρος Καρύδης στο περιβάλλον και την ενέργεια και Χρήστος Μέγας και Εφη Μπέκου στα εργασιακά.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: