25.11.20

Άλλη μια ηχηρή παραίτηση συγκλονίζει την Άγκυρα...


Ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και ο ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά, ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν,... Μπουλέντ Αρίντς, διαχώρισε τη θέση του από τον Τούρκο πρόεδρο. 

 Ο Αρίντς, πρώην αντιπρόεδρος σε κυβέρνηση του ΑΚΡ από το 2009 μέχρι το 2015, πρώην πρόεδρος της Βουλής επί σειρά ετών και εκ των συνιδρυτών του κυβερνώντος κόμματος μαζί με τον Ερντογάν και τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, υπέβαλε χθες την παραίτησή του από το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, έχοντας εκφράσει ανοικτά τη γνώμη του για τους δυο κρατούμενους. 

Οπως είπε, ο μεν Ντεμιρτάς που είναι στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια, μπορεί γρήγορα να αφεθεί ελεύθερος, ενώ οι κατηγορίες κατά του Καβαλά, για συνέργεια στην οργάνωση της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016, είναι εντελώς αβάσιμες. «Αποφάσισα ότι είναι καλύτερα να υποβάλω την παραίτησή μου από το Ανώτατο Συμβουλευτικό Σουμβούλιο» ανέφερε ο Αριντς, «καθώς ανησυχώ ότι τα σχόλια μου που έχουν ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπου από διαφόρους, μπορεί να σταθούν εμπόδιο στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις». 

 Τα σχόλια του Αριντς έγιναν την ώρα που ο Ερντογάν υποσχόταν οικονομικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις για να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην τουρκική οικονομία, μετά και την παραίτηση του γαμπρού του από το υπουργείο Οικονομικών και τον μίνι ανασχηματισμό που ακολούθησε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

 Χθες με ανάρτησή του στο Twitter, ο Αριντς ανέφερε ότι συμβουλεύτηκε τον πρόεδρο πριν υποβάλει την παραίτησή του, φροντίζοντας να συμπληρώσει ωστόσο ότι δεν παίρνει πίσω τις προηγούμενες δηλώσεις του. «Δεν θα σταματήσω να ακούω τη φωνή της συνείδησής μου ακόμα και εάν πρέπει να πληρώσω τίμημα γι αυτό», έγραψε. 

 Πριν ανακοινωθεί η παραίτηση Αρίντς, εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον του είχε σπεύσει να κάνει εναντίον του ο σύμμαχος και εταίρος του Ερντογάν ακροδεξιός εθνικιστής ηγέτης του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Το αίτημα αυτού του ατόμου για την απελευθέρωση δυο εγκληματιών» είπε, «είναι επιβράβευσή τους και κάτι που αγγίζει την προδοσία» 

 Οργή Ερντογάν

 Και σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στο θέμα και αφού χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Ντεμιρτάς και Καβαλά, επετέθη πάλι στον επί δεκαετίες στενό του συνεργάτη: «Τι να πει κανείς για ορισμένους ανθρώπους, με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί επί χρόνια σε αυτόν τον αγώνα [...] που ρωτάνε γιατί αυτός κι αυτός είναι ακόμα στη φυλακή. Δεν πρόκειται να τους ανταμείψουμε αυτούς τους ανθρώπους». 

 Και συνέχισε λέγοντας ότι τον προσέβαλε η υπόδειξη του Αριντς ότι «όλοι θα πρέπει να διαβάσουν το βιβλίο που έχει γράψει ένας τρομοκράτης», αναφερόμενος στην κουβέντα που είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του ότι ο κόσμος πρέπει να διαβάσει το βιβλίο που έχει γράψει ο Ντεμιρτάς για να καταλάβει το Κουρδικό ζήτημα. «Δεν υπάρχει Κουρδικό ζήτημα σε αυτή την χώρα», δήλωσε οργισμένος ο Ερντογάν «και έαν υπήρχε τώρα έχει επιλυθεί. 

Δεν μπορούμε να αγνοοήσουμε το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος εχθρός των Κούρων αδελφών μας είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι». Δηλώνοντας έκπληκτος με το αίτημα του Αριντς για απελευθέρωση του Ντεμιρτάς, ο Ερντογάν έκανε υποδείξεις και στους δικαστές ζητώντας να αναλάβουν δράση κατά όσων κάνουν εκκλήσεις σχετικά με την τύχη του Ντεμιρτάς και το Καβαλά: «Παραβιάζουν το άρθρο 138 του Συντάγματος», είπε, «το οποίο απαγορεύει στους πολίτες να έχουν απαιτήσεις από τα δικαστήρια. Επρεπε εγώ να κάνω αυτή τη δήλωση διότι το δικαστικό θέμα τους αγνοοεί»... 

 Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: