9.11.20

Θράσος και αυταπάτες...


Το εκλογικό θρίλερ στην Αμερική επιτέλους έλαβε τέλος (απ` ότι φαίνεται το δικαστικό έχει ακόμη δρόμο), ο Μπάιντεν κέρδισε, ο Τραμπ έχασε και μια νέα, αναζωογονητική μέρα ξημέρωσε στις ΗΠΑ. 

Οι απανταχού δημοκράτες πανηγύρισαν, η... αφροαμερικανή με ινδική καταγωγή Καμίλα Χάρις γίνεται η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, στέλνοντας ένα ηχηρό αντιρατσιστικό και συνάμα φεμινιστικό μήνυμα τόσο κατά των διακρίσεων, όσο και για τις δυνατότητες της κάθε γυναίκας, ανεξαρτήτου χρώματος, καταγωγής, θρησκείας κτλ. Φανταστείτε πόσα μικρά κορίτσια εμπνέει και δυναμώνει αυτή η γυναίκα!

Ωστόσο, αν και η έκβαση των εκλογών είναι θετική, αποδείχτηκε πως η πολιτική του Τραμπισμού όχι μόνο έχει εδραιωθεί στην κοινωνία αλλά στηρίζεται και με θέρμη από κομμάτια αυτής. Κόντρα στους δημοσκόπους που προέβλεψαν πάλι λανθασμένα την συντριβή του, κόντρα στο επικρατούν λαϊκό αίσθημα περί άνετης νίκης Μπάιντεν, το οποίο προήλθε από την αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας και το μαζικό κίνημα «I can't breathe», ο Τραμπ, ως αουτσάιντερ, αύξησε κατά 7 εκατομμύρια τις ψήφους του συγκριτικά με το 2016, προηγήθηκε σε μεγάλος μέρος της εκλογικής κούρσας, έφτασε κοντά στην πηγή της εξουσίας αλλά, ευτυχώς, δεν κατάφερε να πιει για δεύτερο φορά νερό!

Και κάπου εκεί, ανάμεσα στα πρώτα αποτελέσματα που φανέρωσαν μάχη στήθος με στήθος σε κρίσιμες πολιτείες, με τον Τραμπ μάλιστα προπορευόμενο και την συνακόλουθη δημοσιογραφική ψυχρολουσία που επικράτησε ανά την υφήλιο, ξεπετάχτηκε και το θράσος του Έλληνα ψηφοφόρου, με την αλλόκοτη και σχεδόν ανεξήγητη εκλογική συμπεριφορά.

Γιατί περί θράσους πρόκειται, όταν εμείς κουνάμε το δάχτυλο και υποδεικνύουμε σε ξένες χώρες τα λάθη και τις αποτυχίες τους. «Τι ψηφίσατε ρε μ_ _ _ _ _ ς;», «Ένας πλούσιος φασίστας σας κοροϊδεύει». Και ούτω καθεξής…

Οι ίδιοι άνθρωποι που έδωσαν 7% το 2012 στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, διακρίνοντας τους ως μια αντισυστημική δύναμη που θα έλεγχε και θα διέλυε όσους μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Οι ίδιοι που στις εκλογές του 2015, γνωρίζοντας πια το πραγματικό φασιστικό της πρόσωπο, καθώς οι μάσκες έπεσαν μετά τις δολοφονίες Φύσσα-Λουκμάν, της έδωσαν 8%, μετατρέποντας την ψήφο αντίδρασης σε ψήφο συνείδησης και πολιτικής νομιμοποίησης.

Οι ίδιοι που επανεξέλεξαν στη κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία της εκλογικής εξαπάτησης, των ψεμάτων, της πατριδοκαπηλίας, της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, των σκανδάλων, των δανείων την οποία το 2015 τιμώρησαν ως κυρίαρχη δύναμη που μας οδήγησε στη λιτότητα των μνημονίων. Όλο αυτό το συνονθύλευμα υποκρισίας, λοιπόν, κρίνει ως χαμηλού νοητικού και εκλογικού επιπέδου τους Αμερικανούς πολίτες. Μπορεί να έχουν και δίκιο (μεταξύ μας δεν έχουν), όμως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί!

Σχετικά με τον Τζο Μπάιντεν, δεν φέρει απλά την ευθύνη εκπλήρωσης προεκλογικών υποσχέσεων αλλά κάτι πολύ σπουδαιότερο, καθώς στον Λευκό Οίκο κουβαλά την ελπίδα για αλλαγή και αναγέννηση εκατομμυρίων μαύρων, gay, trans, οικολόγων κ.α. που πραγματικά κατά την διακυβέρνηση Τραμπ ένιωθαν καταπίεση δικαιωμάτων και έλλειψη οξυγόνου ελευθερίας. Ωστόσο, ας είμαστε ρεαλιστές και ας αφήσουμε τις αυταπάτες.

Ο Μπάιντεν θα αντιστρέψει την μέχρι πρότινος ρητορική μίσους του Τραμπ με ενωτικές τοποθετήσεις, θα ορίσει κι άλλα συμβολικά πρόσωπα στη κυβέρνηση όπως την Χάρις, θα προωθήσει την Αμερική της δημοκρατίας και των ίσων ευκαιριών, μπορεί όμως να εγγυηθεί την λήξη των δολοφονιών Αφροαμερικανών; Δεν μπορεί γιατί δεν θα σταματήσουν. Έτσι όπως λευκοί σκότωναν μαύρους επί Ομπάμα, έτσι θα συνεχίσουν, δυστυχώς, και τώρα.

Όσο δεν παίρνονται δραστικά και αυστηρά μέτρα κατά της οπλοκατοχής και της οπλοχρησίας, τόσο θα γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων αποτρόπαιων συμπεριφορών. Όπως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα σταματήσουν τα 10χρονα και τα 15χρονα να κατέχουν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο, προβαίνοντας σε δολοφονίες και σχολικές σφαγές. Όλα είναι θέμα βούλησης, παραμερίζοντας το πολιτικό κόστος.

Όσο για τα ΕλληνοΤουρκικά, κρατάτε μικρό καλάθι γιατί ναι μεν ο Μπάιντεν με τον Ερντογάν δεν έχουν καλές σχέσεις, με τον Τζο να μάχεται κατά των πολιτικών πρακτικών του Τούρκου προέδρου, έχοντας υποστηρίξει πολλάκις στο παρελθόν και την χώρα μας και την Κύπρο αλλά και την ανάγκη αποχώρησης του Ερντογάν από την πολιτική αλλά, όπως προσφάτως αποκαλύφθηκε, η Καμάλα Χάρις διατηρεί άριστες σχέσεις με μουσουλμανικές αδελφότητες και οργανώσεις που εδράζονται στις ΗΠΑ, οι οποίες φημίζονται για τις φιλοτουρκικές τους θέσεις, πράγμα που μπερδεύει όσο να ναι την κατάσταση.

Εν κατακλείδι, ο κατώτερος των προσδοκιών Τζο Μπάιντεν κατάφερε ευτυχώς να βγει νικητής, ο Ντόναλντ Τραμπ ηττήθηκε, δύσκολα θα εγκαταλείψει την εξουσία και η πολιτική του Τραμπισμού φαίνεται αδύνατο να εξαλειφθεί από την κοινωνία. Οι αλλαγές που ευαγγελίζεται ο Μπάιντεν λογικά θα πάνε πίσω χρονικά ελέω κορονοϊού καθώς, είναι πολύ πιθανό, ακόμη κι όταν αναλάβει τον Ιανουάριο, η Αμερική να βρίσκεται σε πολύ άσχημη επιδημιολογική κατάσταση. Κρατήστε ζωντανή την ελπίδα, προσθέστε λίγο ρεαλισμό και πετυχαίνετε την τέλεια συνταγή επιβίωσης!..

koutipandoras.gr

Θεόκριτος Αργυριάδης (φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο ΔΠΘ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: