18.11.20

Δανία: Παραίτηση του υπουργού Γεωργίας μετά την κατακραυγή για τα μινκ...


Ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Δανίας παραιτήθηκε σήμερα, Τετάρτη, μετά την κοινωνική κατακραυγή και την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης εξαιτίας της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να θανατώσει 15 εκατομμύρια μινκ, από τα οποία πολλά ήταν υγιή, χωρίς... να έχει εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την απόφαση αυτή. Ο υπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την μη νομιμοποιημένη -από το κοινοβουλευτικό σώμα- ενέργεια. Η κίνηση αυτή γίνεται την ώρα που η κυβέρνηση της Δανίας αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση της από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19.

Η επιλογή της πρόωρης θανάτωσης του συνόλου του εκτρεφόμενου πληθυσμού των μινκ στη χώρα, δικαιολογήθηκε από την κυβέρνηση ως προληπτική απόφαση ώστε να αποφευχθεί η διασπορά μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού από τα μινκ στον άνθρωπο. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχτεί ότι η μετάλλαξη αποτελεί πιο ανθεκτική, πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρα μορφή της Covid-19.

«Πληροφόρησα σήμερα τον πρωθυπουργό ότι θέλω να παραιτηθώ από την κυβέρνηση», ανέφερε ο 57χρονος υπουργός Γεωργίας, Μόγκενς Τζένσεν σε Tweet. «Ζητώ συγγνώμη και παίρνω όλη την ευθύνη για αυτό (σσ. τη θανάτωση των μινκ)», δήλωσε στη δανική δημόσια ραδιοτηλεόραση «DR».


Τα κεντροαριστερά κόμματα του κοινοβουλίου, που στηρίζουν τη μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, σημείωσαν σήμερα πως δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στον υπουργό Τροφίμων και Γεωργίας. Σε αντίστοιχους τόνους τοποθετήθηκε και η κεντροδεξιά αντιπολίτευση.

Χαρακτηριστικά η πολιτική ηγέτης του συμμαχικού της κυβέρνησης Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος Πία Όλσεν Ντιρ δήλωσε στο Twitter. «Είναι συνετό το ότι παραιτείται ο Μόενς Γιένσεν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προχωρήσουμε». Παράλληλα, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, ενώ χαιρέτισαν την απόφαση του Γένσεν, έστρεψαν την προσοχή τους στην πρωθυπουργό Μέτε Φρέντρικσεν, η οποία είναι επίσης υπόλογη, όπως υποστηρίζουν, και ζήτησαν την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του λαϊκιστικού Δανικού Λαϊκού Κόμματος Κρίστιαν Τσούλεσεν Ντέιλ δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter: «Ο Μόενς Γένσεν δεν θα πρέπει να αναλάβει όλο το βάρος για μια απόφαση που στην πραγματικότητα ελήφθη στο γραφείο της πρωθυπουργού. Επομένως η Μέτε Φρεντέρικσεν θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη».

Φαίνεται πως η εξασφάλιση, για την κυβέρνηση, της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για το νόμο θανάτωσης των μινκ, δεν ήρθε χωρίς θυσίες ή πολιτικό κόστος. Συγκεκριμένα, η εμπιστοσύνη των Δανών στην κυβέρνηση μειώθηκε κατακόρυφα τις εβδομάδες που ακολούθησαν την εντολή που δόθηκε για τη θανάτωση των μινκ, σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο 'Ωρχους, καθώς μόλις περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ τον Ιούλιο το ποσοστό αυτών που εξέφραζαν την εμπιστοσύνη τους ξεπερνούσε το 75%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: