4.11.20

Μην πολιτικοποιείτε τους τεχνοκράτες…

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Παύλος Γερουλάνος στον απόηχο της κριτικής που δέχθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά και των περί ‘ψεκασμένων’ του πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Διαδίκτυο, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ» σημειώνει ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο δελεαστικό για έναν πολιτικό από το να εναποθέσει πολιτική ευθύνη σε τεχνοκράτες, αλλά και... τίποτα πιο επικίνδυνο. 

«Δελεαστικό διότι στα δύσκολα δείχνεις το δάχτυλο σε άλλον», όπως λέει, παραπέμποντας στο κλείσιμο εστιατορίων ‘επειδή το είπε ο Τσιόδρας’, στην ανάγκη αλλαγής του ασφαλιστικού ‘όπως μας είπε ο Σπράος’, και σε ατάκες του τύπου ‘δεν φταίμε εμείς, το ζητάει η τρόικα’, που έχουν ως αποτέλεσμα να φαίνεται ότι για όλα τα άσχημα φταίει κάποιος άλλο και έτσι μένουν τα καλά για να τα καρπωθούν οι πολιτικοί. «Επικίνδυνο, διότι οι ειδικοί είναι απόλυτοι και οι απόλυτες λύσεις σπανίως είναι πολιτικά εφικτές», συνεχίζει, εξηγώντας ότι αυτές δημιουργούν εντάσεις, αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις που λίγοι πολιτικοί μπορούν να αντέξουν.

«Ο ρόλος τουτεχνοκράτη είναι να βάζει όρια στις πολιτικές αποφάσεις. Υποχρέωση των πολιτικών είναι να αξιολογούν τις αποφάσεις τους μέσα στα όρια που βάζουν οι τεχνοκράτες δεδομένης της πολιτικής συγκυρίας», συνεχίζει, τονίζοντας πως «όταν οι πολιτικοί πολιτικοποιούν τεχνοκράτες και τους φέρνουν στο προσκήνιο, όπως έκανε ο κ.Μητσοτάκης με τον κ.Τσιόδρα, τότε πρέπει να είναι έτοιμοι να τους ακούσουν κατά γράμμα. Αλλιώς, τους απαξιώνουν». 

Ως παράδειγμα φέρνει το να ακούει η Πολιτεία τις οδηγίες τους για τα σχολεία, όχι όμως και για τις εκκλησίες, το να συγκαλούν το δημοτικό συμβούλιο εξ αποστάσεως, αλλά μετά να συνωστίζονται για να βγουν φωτογραφία μπροστά από το συντριβάνι της Ομόνοιας κ.ο.κ.

«Όταν ο υπουργός αναιρεί στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στην Αθήνα το Σάββατο, η αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει πού πατάει, ότι έχουν χάσει τον μπούσουλα αρχίζει και ριζώνει στην κοινωνία. Χειρότερα ακόμη, αφήνει τους ειδικούς έκθετους», λέει. 

Για να καταλήξει ότι εδώ αρχίζουν τα πραγματικά πολιτικά προβλήματα, αφού: «Ενδεχομένως, να μπορείς να αποκαλέσεις ‘ψεκασμένο’ έναν πολίτη που υποστηρίζει πράγματα αντίθετα με αυτά που λένε οι ειδικοί. 

Όμως, όταν είσαι πρωθυπουργός και έχεις προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες, στέλνοντας διφορούμενα μηνύματα, το να αποκαλείς ψεκασμένους τους πολίτες σου, σκάβεις έναν πολύ βαθύ και επικίνδυνο λάκκο. Βαθύ, διότι δείχνει να μην αντιλαμβάνεσαι τον ρόλο σου ως ηγέτη. Επικίνδυνο διότι το πιθανότερο είναι να μην καταφέρεις να βγεις ποτέ από αυτόν»…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: