6.11.20

Ο Σωτήρας και ο… Σωτήρης...



Στον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου γνωρίσαμε τους embedded δημοσιογράφους – ομοκρέβατους, σε ελεύθερη μετάφραση. Ήταν οι δημοσιογράφοι που ακολουθούσαν τον αμερικανικό στρατό και μετέδιδαν αποκλειστικά τις «ειδήσεις» που υπηρετούσαν τους επικοινωνιακούς στόχους των ΗΠΑ. 

Πλέον έχουμε και τους ομοκρέβατους λοιμωξιολόγους. Εκείνους... δηλαδή που «απολυμαίνουν» με επιστημονική αυθεντία κάθε πολιτική της κυβέρνησης, όσο αλλοπρόσαλλη, αντιφατική ή και τραγική αν αποδεικνύεται. Που παρακάθονται δίπλα στην εξουσία, χαρίζοντάς της απλόχερα το κύρος τους, ακκιζόμενοι με την αναπάντεχη δημοσιότητα που τους έλαχε.
Μάρτυρας η σημερινή συνέντευξη τύπου των Μητσοτάκη – Τσιόδρα. 

Ο πρώτος, με ύφος αλαζονικό και αυτάρεσκο, χασκογελούσε διαρκώς πίσω από τη μάσκα και επαναλάμβανε ακατάπαυστα το «Εγώ», για να αποποιηθεί ωστόσο, κάθε ευθύνη. Δίπλα του ο εθνικός λοιμωξιολόγος, ο Σωτήρης, όπως τον αποκαλούσε συγκαταβατικά. 

Με το μειλίχιο ύφος και τα σχεδιαγράμματά του, ήταν εκεί, όχι για να θωρακίσει «επιστημονικά» τις κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά για να θεραπεύσει την τραυματισμένη από τα απανωτά λάθη και τις παλινωδίες, εικόνα του ηγέτη.

Ως ισότιμοι; Όχι βέβαια. Η ιεραρχία ήταν προφανής, ο ένας στον ρόλο του μαέστρου, ο άλλος του βιολιτζή. Ο Σωτήρας και ο… Σωτήρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: