19.11.20

«Όχι» και από την Ολομέλεια του ΣτΕ...


...στην ανάκληση της απαγόρευσης συναθροίσεων...

Προάγγελο της σημερινής απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να απορρίψει τις αιτήσεις του ΜέΡΑ25, του γραμματέα του κόμματος Γιάνη Βαρουφάκη, του Σωματείου «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη» καθώς και... ενός πολίτη, ήταν ενδεχομένως ανάλογη απόφαση που είχε λάβει η πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Μαίρη Σαρπ, την προηγούμενη Δευτέρα, επί του αιτήματος για έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να ανασταλεί η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας περί απαγόρευσης εν όψει του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων.

Έτσι και σήμερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο την Μαίρη Σαρπ και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο, απέρριψε τις αιτήσεις, κρίνοντας ότι η Επιτροπή Αναστολών κωλύεται να χορηγήσει αναστολή εκτελέσεως «του επίδικου, πράγματι αυστηρού πλην αναγκαίου για την προστασία της δημόσιας υγείας, μέτρου (σ.σ.: Απαγόρευσης συγκέντρωσης για εορτασμό επετείου του Πολυτεχνείου), λόγω συνδρομής εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 52 παρ. 6 εδάφιο δεύτερο του π.δ. 18/1989, ανεξαρτήτως του επανορθωσίμου ή μη της βλάβης των αιτούντων».

Επισημαίνεται δε, ότι οι προβαλλόμενοι λόγοι με τις αιτήσεις ακυρώσεως, «δεν παρίστανται κατά την κρίση της Επιτροπής ως προδήλως βάσιμοι», δηλαδή δεν εκτιμούν ότι θα ευδοκιμήσουν.

Οι δικαστές σημειώνουν επίσης ότι όπως προκύπτει, «το μέτρο της θεσπιζόμενης με την προσβαλλόμενη απόφαση προσωρινής (από 15.11.2020 ώρα 6.00 π.μ. έως 18.11.2020 ώρα 9.00 μ.μ.) απαγόρευσης των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων τεσσάρων ατόμων και άνω σε όλη την επικράτεια ελήφθη, διότι συντρέχουν εξαιρετικώς επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας από τον σοβαρό κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», τους οποίους και αναφέρουν:

Με ομόφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, προκρίθηκε η εφαρμογή ολικού απαγορευτικού σε όλη τη χώρα προς ανάσχεση του δευτέρου κύματος της πανδημίας και βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία «η ένταση πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας βαίνει από 4.11.2020 και έως την έκδοση της προσβαλλόμενης απόφασης συνεχώς αυξανόμενη»,
Στο πλαίσιο της παρούσας εξαιρετικής συγκυρίας «(τρέχουσας επιδημιολογικής επιβάρυνσης της χώρας) έχουν ήδη ληφθεί έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας από την 7.11.2020 έως και την 30.11.2020» και έχει τεθεί «περιορισμός των συναθροίσεων και της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω με περιοριστικώς καθοριζόμενες εξαιρέσεις, καθώς και η απαγόρευση της μετακίνησης με οποιοδήποτε μέσο εκτός περιφερειακής ενότητας».

Έχει ήδη ανασταλεί η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων κάθε βαθμού.
Και τέλος, το απαγορευτικό αυτό μέτρο, καταλήγει το ΣτΕ, «έχει όλως προσωρινό χαρακτήρα και, εν όψει των συγκεκριμένων δεδομένων, εύλογη διάρκεια».

Η αίτηση ακύρωσης τόσο του ΜέΡΑ25, όσο και του Σωματείου, έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ, στις 4 Δεκεμβρίου 2020...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: