2.11.20

Προειδοποίηση Ύπατης Αρμοστείας...
...για εγκλήματα πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ...

Οι επιθέσεις κατά αμάχων, ίσως ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με την... Ύπατη Αρμοστείας του ΟΗΕ - Έρευνα για ξένους μισθοφόρους ζητά η Αρμενία Έκκληση για άμεση παύση των «αδιάκριτων επιθέσεων» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έκανε η Μισέλ Μπατσελέτ, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

 Η Μπατσελέτ επικαλέστηκε βίντεο, τα οποία έκρινε αξιόπιστα, που δείχνουν την εκτέλεση δύο Αρμένιων ένστολων στρατιωτών από μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. «Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το να σκοτώνονται σκόπιμα προστατευόμενα άτομα συνιστά σοβαρή παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης και ως εκ τούτου συνιστά έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποφανθεί ένα αρμόδιο δικαστήριο. 

 Σημείωσε επίσης ότι «οι επιθέσεις που πραγματοποιούνται κόντρα στην αρχή της διάκρισης ή την αρχή της αναλογικότητας ενδέχεται να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου και τα μέρη της διένεξης υποχρεούνται να ερευνούν αποτελεσματικά, άμεσα, σε βάθος και αμερόληπτα τέτοιες παραβιάσεις και να διώκουν όσους φέρεται να τις έχουν διαπράξει» υπογράμμισε. 

 Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε ειδικότερα τη χρήση πυρομαχικών διασποράς, τα οποία είναι γενικά πολύ επικίνδυνα για τον άμαχο πληθυσμό και των οποίων η χρήση έχει αποδειχθεί σε αυτήν τη σύγκρουση «και από τα δύο μέρη». Υπενθυμίζεται ότι η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ξέσπασε στις 27 Σεπτεμβρίου. Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για την έναρξη των εχθροπραξιών. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για εκεχειρία, αλλά κάθε φορά οι αντιμαχόμενες πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός

 Έρευνα για τους «ξένους μισθοφόρους» ζητά η Αρμενία 

 Να διεξαχθεί διεθνής έρευνα ζήτησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας για την παρουσία «ξένων μισθοφόρων» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι αρμενικές δυνάμεις ανέφεραν ότι αιχμαλώτισαν δύο μισθοφόρους από τη Συρία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανέφερε ότι ο Αμυντικός Στρατός του Αρτσάχ, όπως ονομάζονται οι αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αιχμαλώτισε έναν δεύτερο Σύρο μαχητή το Σαββατοκύριακο. Ο μαχητής, σύμφωνα με πληροφορίες, προέρχεται από την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Ένας άλλος μαχητής, από την πόλη Χάμα, αιχμαλωτίστηκε την Παρασκευή. Το Αζερμπαϊτζάν έχει επανειλημμένως αρνηθεί την παρουσία ξένων μαχητών στην εμπόλεμη ζώνη. 

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας δεν έχει προς το παρόν ανταποκριθεί σε αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει σχετικά. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, επισήμανε πως η εμπλοκή «ξένων μισθοφόρων» αποτελεί «απειλή όχι μόνο για την ασφάλεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και της Αρμενίας αλλά επίσης την ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας και το θέμα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας διεθνούς έρευνας». Ενώ οι μάχες συνεχίζουν κοντά στην πρώτη γραμμή της σύρραξης πάνω από τον θύλακα και σε επτά περιοχές περιμετρικά, κατά τις οποίες περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, και πιθανόν πολλοί περισσότεροι, έχουν σκοτωθεί, από τότε που οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν πριν από έναν και πλέον μήνα... 

 Πηγή:avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: