12.11.20

Έρχονται (κι άλλα) «λουκέτα» στον Τύπο...


Σε μία ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση μπαίνουν οι εφημερίδες στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με την καραντίνα να απομακρύνει τους αναγνώστες από τα περίπτερα. Μια λύση για να μην υπάρξουν «λουκέτα» θα ήταν να... εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ακύρωσε η σημερινή, και να καταβληθούν τα χρήματα για τα έτη 2019 και 2020 στις εφημερίδες όλης της χώρας.

Το ποσό αυτό ξεκίνησε από τα 6 εκατ. ευρώ κατά έτος και έφτασε στα 7,5 εκατ. ευρώ από τη σημερινή κυβέρνηση, πλην όμως, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για το «Μακελειό» ακυρώθηκαν οι σχετικές αποφάσεις και δεν εκδόθηκαν νέες. Επίσης, η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε και το τετραετές σχέδιο χρηματοδότησης του περιφερειακού Τύπου με συνολικά 16 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση κρατάει αυτήν τη στάση διότι γνωρίζει πως έτσι πλήττονται οι εφημερίδες που στηρίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν έχουν πόρους για να στηρίξουν τις εκδόσεις. Παράλληλα, όμως, εκδότης που έλαβε υψηλό ποσό για το διαφημιστικό πρόγραμμα «Μένουμε Σπίτι», για την έντυπη και την ηλεκτρονική του έκδοση, στη συνέχεια έκλεισε την εφημερίδα.

Οι ευθύνες ανήκουν και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη Βουλή το 2016 για την ανάγκη στήριξης των εφημερίδων, το 2017 ξεκίνησε η σύνταξη του νομοθετικού πλαισίου, ενώ το 2018 δόθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο υπέγραψε τις αποφάσεις λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουνίου 2019...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: