26.11.20

Με τη βοήθεια της Παναγίας δόξα τω Θεώ…


Σαν να μη μας τα λέει καλά ο πρόεδρος της Βουλής (σημειώνω: τρίτο ανώτερο πολιτειακό αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, άλλως και Πρόεδρο της Κυβέρνησης). Αναμφιβόλως, ο... πλέον κομματικός πρόεδρος Βουλής της μεταπολίτευσης, που δεν χάνει ευκαιρία τη μονοκομματική του διάσταση να τη φρεσκάρει κάθε τρεις και λίγο (σαν να μην την έχουμε καταλάβει!), ενίοτε δε και… μονοκόμματα. Μην πω τίποτα βαρύτερο, γιατί σέβομαι το θεσμό. 

 Οταν λέω «βαρύτερο», δεν εννοώ ασφαλώς συνήθεις αθυροστομίες που… απαιτούν γονική συναίνεση! «Βαρύτερο» πολιτικά εννοώ. Αν εννοεί και ο κύριος Πρόεδρος, για τον οποίο έχω -από πολλές εκδηλώσεις του- διασταυρωμένη αίσθηση ότι συχνά διαφεύγει της προσοχής του ότι τυγχάνει πρόεδρος Βουλής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας με αιρετό Κοινοβούλιο. 

 Αρα δεν μπορεί -ούτε είναι σωστό πιστεύω- να ενεργεί μονομερώς, με μονοκομματική προσήλωση και ιδεολογική έμπνευση μόνο. Βασιζόμενος στην αυτάρκεια και την ασφάλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και παραβλέποντας το πρωτοφανές γεγονός ότι, από τους 18 έως τώρα προέδρους Βουλής της μεταπολίτευσης, εξελέγη με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, σχεδόν παμψηφεί: 283 βουλευτές! 

Απίθανο πολιτικό κεφάλαιο, που όχι μόνο δεν εκτιμά και δεν τιμά, αλλά το σπαταλάει σε «παίγνια» που αναξέουν μνήμες χαλεπές. Διότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, που τις τίμησε ο κύριος Πρόεδρος, την Ημέρα της εορτής τους - ανήμερα Εισοδίων της Παναγίας, με φωτεινές διαφάνειες, ιστορικο-θρησκευτικού περιεχομένου, φύρδην-μίγδην, προβαλλόμενες, δίκην οθόνης, στην πρόσοψη της Βουλής, μπορεί να φέρουν στέφανον δάφνης, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που επέβαλαν στη χώρα και στο ελεύθερο, δημοκρατικό πολίτευμά της στέφανον ακανθών, με κορυφαία στιγμή τη δικτατορία της χούντας με την προδοσία της Κύπρου.

 Οπου πρώτο κτίριο που κατελήφθη ήταν το μέγαρο της Βουλής. Λίγη προσοχή δεν βλάπτει!... 

 Πέτρος Μανταίος 

 Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: